Güney Kıbrıs'ta, DİSİ partisi tarafından hazırlanan ve okullarda kutlanacak anma günlerinin belirlenmesi yetkisini Rum Meclisi’nden alarak Eğitim Bakanlığı’na veren yasa tasarısı, Meclis’te 30 lehte, 20 de aleyhte oyla onaylanırken, Meclis’te ve Meclis dışında gerginlik ve olaylar yaşandı.

Rum hükümeti ise yaptığı açıklamada, Meclis’te yaşananlardan üzüntü duyduğunu dile getirdi.

DİSİ’den Andreas Kiprianu ile Elena Stavru’nun, partinin değişiklik önerisi aleyhinde oy kullandığını bildiren Rum haber kaynakları, oylamanın üst düzey güvenlik önlemleri altında gerçekleştirildiğini ve Meclis binasının sabah erken saatlerden itibaren polis tarafından çembere alındığı kaydetti.

VİKTORAS PAPADOPULOS

Rum haber kaynaklarına göre Rum hükümeti, Hükümet Sözcü Vekili Viktoras Papadopulos aracılığıyla yaptığı açıklamada, bugün Rum Meclisinde yaşananlardan duyduğu üzüntüyü dile getirdi ve Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlaması ışığında, siyasi güçlerin ve halkın birlik olması çağrısında bulundu.

Papadopulos açıklamasında “Tarihi olaylar üzerinde hiçbir etkisi olmayan bir kararın alınması sırasında, bugün Meclis’te meydana gelen olaylarla ilgili duyduğumuz derin endişe ve üzüntüyü belirtmek isteriz” ifadelerini kullandı.

Açıklamasında, 11 Nisan’da Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasına ilişkin gelişme halindeki sürecin geleceğini belirleyecek kritik müzakerelerin yeniden başlayacağını dile getiren Papadopulos, “makul bir siyasi ortamda, vatanı yeniden birleştirecek ve işgal birliklerinden kurtaracak kalıcı ve işlevsel bir çözüme ulaşılması için tüm olanakları tüketmek amacıyla, siyasi güçlerle halk arasında bir birlik olmasının, şu an en önemli şey olduğunu” ifade etti.

Herkesin dikkatini vermesi gereken şeyin, birlik içerisinde hedeflerine ulaşmaları olduğunu da ifade eden Papadopulos, “hedeflerinin, insanlık haklarını tam anlamıyla garantiye alacak, aynı zamanda Avrupa müktesebatına tam uyumu ve iki toplumun barış içerisinde bir arada yaşamasını olan bir çözümden başka bir şey olmadığını” sözlerine ekledi.

DİSİ’DEN BİR MİLLETVEKİLİ İSTİFA ETTİ

Oylamanın ardından, DİSİ’den Sotiris Drakos isimli milletvekilinin, DİSİ siyasi bürosu üyeliği ile parti üyeliğinden istifa ettiği de haber verildi.

Drakos, yaptığı açıklamada, kararının sebebinin Rum Meclisinin Enosis Plebisiti konusundaki bugün aldığı karar olduğunu ifade etti.

9 KİŞİ MECLİS KARARINI YÜKSEK MAHKEMEYE GÖTÜRDÜ

Dokuz Kıbrıslı Rum’un, Rum Meclisinin kararını Rum Yüksek Mahkemesine taşıdığı da belirtilirken, bahse konu kişilerin bu eylemleriyle, yüksek mahkemeden, Rum Meclisinin kararına müdahale etmesini istedikleri ifade edildi.

AKEL GENEL SEKRETERİ KİPRİANU’YA SÖZLÜ SALDIRI

Güney Kıbrıs Meclisi’ndeki gergin anların sadece bina içinde değil dışında da yaşandığı ve AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun Meclis binasından ayrılırken bina önünde protestolarını sürdüren kişilerin sözlü saldırısına uğradığı haber verildi.

Rum haber kaynaklarında yer alan haberlerde, protestocuların Kiprianu’ya bağırdıkları ve hakaret ettikleri belirtildi.

KİPRİANU: “ZORBALARIN ÖNÜNDE DİZ ÇÖKMEYİZ”

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ise protestocuların sözlü saldırısına da uğradığı Meclis çıkışında yaptığı açıklamada, AKEL’in “zorbaların/kabadayıların önünde diz çökmediğini” söyledi.

Açıklamasında “bazılarının hoşuna gitsin veya gitmesin, demokrasi var” ifadesini kullanan Kiprianu, “Bizi 1974 yılındaki büyük felakete sürükleyenler de aynı anlayışlardı, aynı görüşlerdi” diye konuştu.

Kiprianu, AKEL’in “Kıbrıs’ın ve Kıbrıs halkının menfaatlerini her şeyin üstünde tuttuğunu ve çözüm bulunması hedefiyle çalışmaya devam edeceğini” de dile getirdi.

DİKO’DAN ANASTASİADİS’E ÇAĞRI

Tasarıya karşı çıkan DİKO partisi ise açıklamasında, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i en azından anayasal düzeni korumaya ve DİSİ ile AKEL tarafından bugün oylanan yasayı iade etmeye çağırdı.