Rum Meclisi’nin dün gerçekleştirdiği maraton oturum sonucunda, birçok yasa tasarısını onayladığı belirtildi.

Rum gazeteleri, Meclis’in uzun süren toplantısına ve onaylanan yasa tasarılarına geniş bir şekilde yer verdi.

Politis gazetesi, tartışmalara neden olan bazı yasa tasarılarının dün onaylandığını ve özelleştirmenin 31 Aralık 2017’ye kadar dondurulmasına ilişkin önerinin kabul edildiğini yazdı.

Rum Meclisi’nin, ayrıca yolsuzluklara karışan şirketlerin kamu ihalelerinden/anlaşmalarından mahrum edilmesine yönelik yasa tasarısını da oy çokluğuyla kabul ettiğini yazan gazete, Rum Yönetimi başkanından ve yüksek baremli kamu görevlilerine kadar yetkililerin, belediye başkanları, KİT Başkanları, bu kişilerin eşleri ve reşit olmayan çocukları da dahil olmak üzere, herkesin  mal varlığı beyanında bulunmasına ilişkin yasa tasarısının da onaylandığını belirtti.

KİP 46 SONRA KURULDU

Politis gazetesi ve diğer gazeteler, kısa adı KİP olan Rum İstihbarat Teşkilatı’nın kuruluşu ve işleyişini düzenleyen yasa tasarısının da dün onaylandığını ve KİP’in, 46 yıldan sonra yasal zemine kavuşturulduğuna dikkati çekti.

Gazete haberinde ayrıca KİP’in, işleyiş yöntemine yönelik tüm yetkilerin artık sadece Rum Yönetimi Başkanı’na verildiğini yazdı.

Habere göre, KİP Başkanı ve başkan yardımcıları da Rum Yönetimi Başkanı tarafından belirlenecek.

SENETLER YÜKSEK MAHKEME’DE

Gazete, senetlerin kredilerle birleştirilmesi ve traşlanması sonucunda zarar görenlerin yönetim kurullarında yer almasına ilişkin yasa tasarısının gergin bir ortamda, özellikle AKEL ve  DİSİ arasındaki tartışmaların gölgesinde onaylandığını belirtti.

Gazete, onaylanan söz konusu yasada, anayasaya aykırı unsurların bulunduğundan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Yüksek Mahkeme’ye gitmeyi tercih edebileceğini yazdı.

ARALARINDA OMİRU VE KATSURİDİS’İN DE BULUNDUĞU 14 KİŞİ SON KEZ RUM MECLİSİ’NDE

Politis gazetesi, aralarında Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru ve AKEL Milletvekili Nikos Katsuridis’in de bulunduğu 14 kişinin dün son kez Meclis oturumunda yer aldığını yazdı.

Omiru’nun 35 yıl, Katsuridis’in ise 25 yıl milletvekilliği yaptığına dikkat çeken gazete, Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru meclis kürsüsüne çıkarak, kendisine güvenen halka ve milletvekillerine teşekkürlerini sunduğunu belirtti.  

Gazete, kendi isteğiyle ayrılacak milletvekillerinin de bulunduğunu, bunların DİKO’dan Marios Karoyan, Athina Kiraikidu, Sofoklis Fittis olduğunu yazdı.

EDEK’te en fazla üç dönem görev yapılabileceği maddesinden dolayı EDEK’ten, Yannakis Omiru, Yorgos Varnava ve Fidias Sarikas’ın ayrılacağını, iki dönemdir seçilen Rula Mavronikola ile beş yıldır mecliste bulunan Nikos Nikolaidis’inn tekrar aday olmayacağını yazan gazete, 2011 yılında EVRO.KO’dan seçilen, 2013’te ise bu partiden ayrılarak Rum Vatandaşlık İttifakı’na geçen ve  iki dönem milletvekilliği yapan  Nikos Kutsu’nun da meclise veda eden kişiler arasında yer aldığını belirtti.

RUM SUBAYLAR DERNEĞİ’NDEN PROTESTO

Öte yandan Fileleftheros gazetesi, Rum Subaylar Derneği’nin, terfi ve emekliliğe ilişkin tüzüklerin Rum Meclisi’nde ileriye götürülmemesi nedeniyle dün Meclis önünde protesto gösterisi yaptığını yazdı.

Gazete, Rum Subaylar Derneği’nin dün gerçekleştirdiği toplantıda aldığı karar neticesinde,  milletvekillerinin kendilerine sırt döndüğünü ileri sürerek, Meclis önünde, “sırtlarını dönme” eylemi gerçekleştirdiklerini belirtti.