Fileleftheros gazetesine göre Avrupa Parlamentosu’ndaki konuşmasında Hristoforu, AB’nin, Doğu Akdeniz bölgesindeki enerji yatırımları ve enerji planlamaları konusunda hızlıca harekete geçmesi gerektiğini söyleyerek, bunların AB’nin bizzat kendisinin stratejik hedeflerine hizmet edeceğini vurguladı.

AB’nin neredeyse tüm enerji bağımlılıklarından kurtulmasının sadece bir teori ve slogan olmaması gerektiğini, belirli eylemler ve projelerle faaliyete geçirilmesi gerektiğini ifade eden Hristoforu, Doğu Akdeniz’de bugün AB için enerji alanında önemli perspektiflerin öne çıktığını belirtti.

Hristoforu, bölgede doğalgaz yataklarının keşfi ve Güney Kıbrıs, İsrail, Yunanistan ile Mısır arasında enerji ittifakı oluşturulmasının AB tarafından değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Silikiotis ise Akdeniz’de sıvılaştırılmış doğalgazın geliştirilmesi olanağıyla bir doğalgaz kavşağı oluşturulmasının desteklenmesi gerektiği üzerinde durdu.

AP raporunda bölgede keşfedilen önemli doğalgaz yataklarına değinilmesinin önemine işaret eden Neofitu, bu yatakların, özellikle ciddi sorunlar yaşayan Güney ve Doğu Avrupa’da AB enerji güvenliğinin desteklenmesinde belirleyici katkılar sağlayabileceğini belirtti.

“AKDENİZ’DE ENERJİ MERKEZİ”

Öte yandan Haravgi gazetesine göre Rum Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Marios Dimitriadis, Rum Petrol ve Doğalgaz Şirketleri 3’üncü Genel Kurulu’ndaki konuşmasında Güney Kıbrıs’ın Akdeniz’de önemli bir enerji merkezi olabileceğini ifade etti. 

Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis, hidrokarbon sanayisinde kalkınma olabilmesi için güvenlikle ilgili konuların göğüslenmesi gerektiği üzerinde durdu.

Doğu Akdeniz’deki doğalgaz rezervlerinin tüm bölgeye derin bir etkisinin olduğunu söyleyen Fokaidis, bölgenin doğal zenginliklerinden faydalanma konusunda sabit bir bölge oluşturulmasına ilgi gösteren ülkeler arasında karşılıklı yatırım ve kâr perspektifinin olduğuna işaret etti.

Fokaidis, bu perspektifin, Kıbrıs sorununun çözümü durumunda Türkiye’ye de açık olduğunu sözlerine ekledi.

Rum Ticaret ve Sanayi Odası (KEVE) Genel Sekreteri Marios Çiakkis ise KEVE’nin gerek Güney Kıbrıs’ta, gerekse yurtdışında Güney Kıbrıs’ın Güneydoğu Akdeniz enerji merkezi olması amacıyla enerji profilinin öne çıkarılması için gösterdiği çabalara değindi.