Mısır Devlet  Başkanı Abdel Fatah El Sisi’nin Güney Kıbrıs ziyareti çerçevesinde Rum-Mısır Birinci Ekonomi Forumu düzenlendi. Forumda El Sisi ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis de birer konuşma yaparak, iki ülke arasındaki ilişkilerin ekonomi ve yatırımcılık alanında da derinleştirilmesi iradesini ortaya koydu.

Fileleftheros’un haberine göre, El Sisi, Mısır ile Güney Kıbrıs arasında yeni bir işbirliği çerçevesinden söz etti ve “bu görüşmenin, işbirliğimizin iki ülkenin de çıkarına, daha da pekişmesi için gerçek bir referans olmasını diliyorum” dedi.

Nikos Anastasiadis, El Sisi’nin ve şahsının Forum’da hazır bulunmasının Güney Kıbrıs ile Mısır arasındaki  ekonomik ilişkilerin güçlenmesi ve genişlemesine verdikleri önemi ve iradeyi gösterdiğini söyledi. 

Mısır Ticaret ve Sanayi Bakanı Tarek Kabil de, bakanlığının Rum yatırım camiasının Mısır’da yatırım fırsatı yakalaması için destek ve kolaylık sağlamada hiçbir zahmetten kaçınmayacağını söyledi. Kabil,  Mısır’ın Güney Kıbrıs’a ihracatının 2017’de yüzde 88 arttığını belirterek, ihraç edilenler arasında plastik ürünler, balık, gemi yedek parçaları, seramik v.b. olduğunu anlattı. Kabil, Güney Kıbrıs’ın da Mısır’a ihracatının 2017’de yüzde 14 artarak 20 milyona (?Euro) ulaştığını belirtti.

Rum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fidias Pilidis  de, turizm, enerji, taşımacılık alanlarındaki ilişkilerin geliştirilmesi yönünde büyük perspektifler bulunduğunu, iki ülke başkanlarının Foruma katılmasının, dün ikili anlaşmalar imzalanmasından sonra, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine yönelik yeni perspektifler açacağını belirtti.