Rum motosikletlilerin, 1996 yılında Derinya’da meydana gelen sınır delme olaylarında hayatını kaybeden Kıbrıslı Rum Tasos İsaak ve Solomos Solomu için her yıl düzenledikleri ve ara bölge boyunca gerçekleştirdikleri “anı sürüşü”ne dün Baf’tan başladıkları haber verildi.

Fileleftheros; “İsaak ve Solomu’nun Anısına İki Günlük Sürüş… Motosikletlilerin Etkinliği Baf’tan Başladı Derinya’da Sona Erecek” başlıklı haberinde, “İsaak-Solomu Anı İnisiyatifi” tarafından düzenlenen anma etkinliği çerçevesinde, 30 kadar Rum motosikletlinin dün sabah Baf’tan başlayıp bugün Derinya’da son bulacak şekilde, ara bölge boyunca iki günlük sürüş yapacaklarını yazdı.

Etkinliğin dün Hloraka kıyılarından başladığını yazan gazete, motosikletlilerin daha sonra “Limnidi” 
(Yeşilırmak) ve “Astromerit” (Bostancı) sınır kapılarından geçtiklerini ve sınır kapılarında sembolik kapatma eylemi yaptıklarını belirtti.

Gazete, motosikletlilerin bugünkü sürüşünün ise, Yunan Askeri Mezarlığı’ndan başlayacağını, daha sonra motosikletlilerin; Güney Lefkoşa üzerinden Rum Merkezi Cezaevi avlusundaki EOKA’cı mezarları, Lokmacı Barikatı ve Metehan sınır kapısı boyunca sürüş yapacağını, ardından sürüşün, İsaak ve Solomu’nun Derinya’da hayatlarını kaybettikleri yerde son bulacağını ifade etti.

Gazeteye göre, “İsaak-Solomu Anı İnisiyatifi” sözcüsü Ksenios Kasimidis, motosikletlilerin sürüşünün dün Baf’ta başlaması esnasında yaptığı açıklamada, etkinliğin kurumsal hale geldiğini ve “amaçlarının yalnızca İsaak ve Solomu’yu değil, Kıbrıs Helenizminin bütün kahramanlarını anmak olduğunu” ifade etti.

Gazeteye göre, Rum motosikletlilerin temsilcisi Georgios Georgiu ise açıklamasında, sürüşe katılan motosikletliler için bunun günlük bir sürüş değil, bir yükümlülük olduğunu savundu.

Alithia gazetesinin haberine göre, Rum Polisi Basın Sözcüsü Andreas Angelidis ise açıklamasında, polisin, motosikletlilerin Derinya’ya gitmek için geçecekleri tüm yerlerde güvenlik önlemleri alacağını söyledi.

Angelidis, polisin, motosikletlilerin Derinya’da yapacakları etkinliler sırasında da güvenlik önlemleri alacağını sözlerine ekledi.