Türkiye’nin KKTC’ye bu kez kabloyla elektrik getirme projesinin kısa süre önce Rum Dışişleri Bakanlığı’nda, ilgili bakanlıkların da katılımıyla düzenlenen toplantıda masaya yatırıldığı, dün de siyasi partilerden de tepkiler geldiği haber verildi.

Fileleftheros “İşgal Bölgeleriyle Elektrik Bağlantısına Tepkiler… Partilerin Türk Entrikalarıyla İlgili Talepleri” başlıklı haberinde Dışişleri Bakanlığı’nın “gizli” mahreçli belgesinde Türkiye’nin,  su temin projesinde olduğu gibi deniz altından KKTC’ye kabloyla elektrik ulaştırma eğiliminde olduğundan söz edildiğini yazdı ve projeyle ilgili bazı satırbaşlarına yer verdi.

Gazete Rum siyasi partilerin tepkilerini de özetle şöyle aktardı:

EDEK “Hükümet ve diğer siyasi güçler, Türkiye’nin güya iyi niyet göstermesini beklemekten ve sahte hayallerden vazgeçmeli,  Kıbrıs sorununa doğru zeminde, istila, süregelen işgal ve etnik temizlik zemininde yaklaşacak ulusal bir strateji belirlemeliyiz”

Vatandaşlar İttifakı: “Hükümeti derhal, yasadışı Türk eylemini şikayet etmeye, Sayın Akıncı’yı sorumluluklarıyla yüzleştirmeye ve Türkiye taksimi ve entegrasyonu dayatırken Kıbrıs halkıyla oynamaktan vazgeçmeye çağırıyoruz.”

Ekologlar Hareketi ve Vatandaşlar İşbirliği: “Mesele mecliste görüşülmeli. Türk projelerinin göğüslenme yöntemleri bulunmalı. Hükümetin tepki göstermede geciktiği, Türkiye’den boru hattıyla su taşınması tarihi tekerrür etmemeli.”

ELAM: “Hükümetten Türkiye’nin yayılmacılık emellerini uluslararası mercilere şikayet etmesini istemiyor, talep ediyoruz. Artık kısır ‘uslu çocuk’ politikası yeter”