Kıbrıslı Rum öğrencilerin Trabzon’da düzenlenen bir spor turnuvasına KKTC’ye de seferler gerçekleştiren “Pegasus Havayollarını” kullanarak gitmelerine ilişkin Güney Kıbrıs’ta yaşanan gelişmeler bugün de gündemdeki yerini koruyor.

Politis gazetesi: “Tek Alternatif Türk Havayollarıydı” başlığı altında verdiği haberinde, Rum Eğitim Dairesi tarafından Rum Dışişleri Bakanlığı ve Sayıştaylığına gönderilen mektuplarda, Kıbrıslı Rum öğrencilerin Güney Kıbrıs’tan Atina ve oradan da İstanbul-Trabzon seyahatlerinde “Pegasus Havayolları’nın” kullanılması sebebine ilişkin “başka seçenek bulunmadığı” gerekçesinin sunulduğunu yazdı.

Gazete, Rum Eğitim Bakanlığı’nın söz konusu mektuplarında, Rum öğrencilerin söz konusu turnuvaya katılmak için girilen ihalede teklif veren dört seyahat acentesinin sundukları tekliflerden en ucuzunun Atina-İstanbul-Trabzon seferleri için Pegasus havayollarını içerdiğini, diğer üç acentenin tekliflerinde ise, yine Ercan’dan sefer gerçekleştiren Türk Havayollarının bulunduğunun vurgulandığını yazdı.

Habere göre Eğitim Bakanlığı Genel Müdürü Eğli Pandelaki konuya ilişkin dünkü açıklamasında, her iki şirketin de Ercan’dan seferler düzenlediklerini, bu yüzden de en ucuz olan teklifin seçildiğini belirterek, Rum Dışişleri Bakanlığı’nın konudan haberdar olduğunu ve seyahat gerçekleştirildikten sonra mektup gönderilmesine anlam veremediğini ifade etti.

Gazete, Pandelaki’nun bu açıklamalarına Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in dün açıklama yaparak yanıt verdiğini ve bakanlığının mektubunun bilgilendirme amacı taşıyan rutin bir mektup olduğunu ve seyahat konusunda sorumlu yada suçlu aramadıklarını söylediğini aktardı.

Kasulidis ayrıca, söz konusu mektubun basına sızdırılmasını ise “tuhaf ve skandal niteliğinde” şeklinde değerlendirdi.

Gazete ayrıca, Pegasus Havayolu şirketinin, Türk Havayolları’nın aksine Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) üyesi olduğunu ve bu durumun, Güney Kıbrıs’taki turizm acentelerinin Pegasus’tan bilet kesebilecekleri anlamına geldiğini belirterek Türk Havayolları’nın Güney Kıbrıs’tan bilet alınmasına izin vermediğini de savundu.

Öte yandan Fileleftheros gazetesi, Rum öğrenci kafilesinin Pegasus Havayollarını sadece İstanbul-Trabzon seferi için değil Atina-İstanbul arasındaki sefer için de kullandıklarını yazdı.

Gazete konuya ilişkin Eğitim Bakanlığı Müdürü Pandelaki, Dışişleri Bakanı Kasulidis ve Sayıştay Odisseas Mihailidis’in açıklamalarına da yer verdi.