Rum Ombudsman Eliza Savvidu’nun, sınır kapılarından geçecek ambulanslarla ilgili bir dizi düzenleme yapılmasını önerdiği bir rapor hazırladığı bildirildi.

Fileleftheros gazetesinin haberine göre Savvidu, “bir Kıbrıslı Türk’ün şikayeti” üzerine hazırladığı raporda, Metehan Sınır Kapısı’ndaki Kıbrıs Rum makamlarının, kalp krizi geçiren bir Kıbrıslı Türk’ü taşıyan ambulansta, ambulansa binen hasta da dahil tüm kişileri “protokol gereği” kontrol ettiğini ve bu kontrol sırasında zaman kaybedildiğini kaydetti.

Savvidu, bu olayın akabinde, kalp krizi geçiren Kıbrıslı Türk hastanın hayatını özel bir klinikte kaybettiğini, naaşının gömülmek üzere KKTC’ye getirilmesi sırasında da aynı prosedürün uygulandığını ve yalnızca bir çarşafla örtülü olan naaşın, getirildiği cenaze arabasından diğerine elle taşındığını belirtti.

Habere göre raporda, bu durumun insan onurunu zedelediğinden ve mevcut durumu daha da kötüleştirdiğinden de bahsedildi.

Gazeteye göre Savvidu, her ne kadar yetkili makamlarca yasal olmayan bir uygulama tespit etmese de ve bu konuda müdahil kişilere sorumluluk yüklenemeyecek olsa da, hayatını kaybeden Kıbrıslı Türk’ün oğlunun da, haklı olarak, babasının ölümünden kaynaklanan duygusal durumunun göz önünde bulundurulmamasını göz ardı etmediğini kaydetti.

Savvidu, esnek olmayan prosedürlerin, anlayış eksikliği olduğu izlenimini yarattığını ve olayın ucunun, Kıbrıs sorununa da dokunduğunu ifade ederek, bu bağlamda, sınır kapılarında ambulansların geçişiyle ilgili düzenleme yapılmasını önerdi.