Rum Ombudsman Eliza Savvidu’nun, 2014 yılını “insan hakları adına zor bir yıl” olarak değerlendirdiği ve Rum öğrencilerin geçen ay, Kıbrıslı Türklere yaptığı saldırılarla ilgili Rum Polisi Genel Müdürlüğü ile temas halinde bulunduğunu söylediği bildirildi.

Simerini gazetesi, Savvidu’nun, 2014 yılı raporunu dün, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e sunduğunu ve Anastasiadis ile görüşmesinde yaptığı konuşmada, Kıbrıslı Türklere yapılan saldırılara da değindiğini yazdı.

Gazeteye göre Anastasiadis, Savvidu’nun bu konuda gönüllü araştırma başlatmasını selamlarken, Savvidu da, kendisinin Rum Polisi Genel Müdürü Zaharias Hrisostomu ile temas halinde olduğunu ve Hrisostomu’dan, konunun tümünü nasıl doğru bir şekilde ele alınacağıyla ilgili kendisini sürekli haberdar etmesini talep ettiğini söyledi.

Savvidu, şu anda elinde, “polisin doğru yönde ilerliyor gibi” olduğuna dair bilgi bulunduğunu, ancak henüz herhangi bir yanıt almadığını belirtti.
Haravgi gazetesi ise, Savvidu’nun, 2014 yılı raporunda en çok Suriyeli mültecilerin, göçmen olarak tanınmak için yaptıkları taleplerle ve sağlıkla ilgili şikayet bulunduğunu söylediğini yazdı.

Habere göre Savvidu, 2014 yılında Rum Ombudsmanlığı’na 2 bin 597 şikayet yapıldığını; bunlardan 2 bin 140’ının Ombudsmanlık yetkileri dahilinde olduğunu ve araştırıldığını, 423’ünün Ombudsmanlık yetkilerini aştığını ve araştırılmadığını, 34 şikayetin ise isimsiz yapıldığı gerekçesiyle araştırılmadığını kaydetti.

Savvidu, şikayetlerin yüzde 29’unun Rum İçişleri Bakanlığı bünyesindeki dairelere yönelik olduğunu ve genel olarak, özellikle Güney Kıbrıs’ta yaşayan ve çalışan mültecilerin insani haklarının ihlaliyle alakalı olduğunu belirtti.

Güney Kıbrıs’taki “Kıbrıs Üniversitesi”nin kötü idare edildiği tespitine varan ve bunu da raporunda belirten Savvidu, belediyelerin mali durumunda da kötüye doğru gidişat olduğunu vurguladı.