Rum muhalefet partilerinin bir kısmının, Rum hükümetinin Kıbrıs sorunundaki icraatları, aynı zamanda Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in geçtiğimiz pazar İsrail’e gerçekleştirdiği temaslar konusunda eleştirilerde bulundukları haber verildi.

Simerini gazetesi “Karartma Ortamından Şikâyet… Anastasiadis’in İsrail Ziyaretinin Sonuçlarıyla İlgili Endişe ve Eleştiriler” başlıklı haberinde, Rum muhalefet partilerinin, Kıbrıs sorunu, enerji ve Türkiye’yle ilgili gelişmeler konusunda bilgilendirilmek için bir an önce Rum Ulusal Konseyi’nin toplanmasını istediklerini yazdı.

DİKO, Vatandaşlar İttifakı, Dayanışma Hareketi, EDEK ve Çevrecilerin, buna paralel olarak “Erdoğan Hükümeti’nin işgal altındaki bölgelerde yaptığı tutuklamalardan ötürü endişe belirttiklerini” de yazan gazete, bahse konu partilerin Rum hükümetine, güncel gelişmelerin ele alınması için derhal Ulusal Konsey’in toplanması çağrısında bulunduklarını yineledi.

Öte yandan, AKEL’in son günlerde muhafaza ettiği sessizliğin ise şaşırtıcı bulunduğunu yazan gazete, AKEL’in Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in İsrail’e gerçekleştirdiği ziyaretin sonuçlarını dahi yorumlamadığını ekledi.

DİKO

Gazeteye göre DİKO partisi açıklamasında, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, BM Güvenlik Konseyi’nin bilgilendirilmesinden sonra yaptığı açıklamalarından ötürü “halkın gıyabında gizli diplomasi gerçekleştirildiğinden” söz etti.

Gazeteye göre DİKO, “Eide’nin, yeni uzlaşılar ve anlaşmalara bağlı olarak, belki bir gün uyanır ve çözümü karşımızda görürüz demekle ne kastettiğini halkın da öğrenmesini istediklerini” ifade etti.

DAYANIŞMA HAREKETİ

Gazeteye göre, Dayanışma Hareketi Basın Sözcüsü Yannis Selinopulos ise yaptığı açıklamada, Anastasiadis’in İsrail ziyaretine değindi ve Rum hükümetinin İsrail temaslarının başarılı olduğu konusunda ne kadar ısrar etse de, Anastasiadis ile Netanyahu’nun yaptığı ortak açıklamanın, İsrail’in kendi doğal gaz yatakları için Türkiye’ye yönelik bir boru hattı inşa edilmesinde ısrarcı olduğunu gösterdiğini savundu.

Gazeteye göre Dayanışma Hareketi, Anastasiadis’in önümüzdeki cuma günkü liderler görüşmesinde beyin fırtınası yapılacağı şeklindeki açıklamalarını da yorumladı ve “halkın bunun kötü bir şaka mı olduğunu veya bununla ilgili sızlanmaları mı gerektiğini bilmediğini” sözlerine ekledi.

ÇEVRECİLER-VATANDAŞLAR İŞBİRLİĞİ

Gazeteye göre, Rum Çevreciler-Vatandaşlar İşbirliği açıklamasında, Anastasiadis’in İsrail ziyaretinin başarısız geçtiği değerlendirmesinde bulundu ve İsrail’in doğal gazı Kıbrıs sorunundan bağımsız olarak ihraç etme konusundaki seçeneği muhafaza etmekteki ısrarının, Hükümeti düşündürmesi gerektiğini öne sürdü.

EDEK

Gazeteye göre EDEK partisi de açıklamasında, bugünlerde garantiler ve güvenlik konularında süren yoğunlaştırılmış müzakerelere atıfta bulunarak, “bu başlıkların aynı zamanda TC kökenliler ile işgal ordusunun adadan ayrılması konularının, sonradan değil, en baştan bu yana çapraz bir görüşme çerçevesinde ele alınması gerektiğini” ileri sürdü.

Gazeteye göre EDEK, Türkiye’de yaşanan gelişmelerin ardından KKTC’deki tutuklamalardan ötürü de endişesini belirtti.

Fileleftheros gazetesi ise habere “Kıbrıs Sorunundaki Gelişmelerin Ne Olduğunu Öğrenmek İstiyorlar” başlığıyla yer verdi.

Gazeteye göre, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin BM Güvenlik Konseyi’nde yaptığı açıklamaya atıfta bulunan Vatandaşlar İttifakı, Eide’nin müzakerelerde son haftalarda önemli gelişmeler yaşandığına dair açıklamasının birçok soru işaretine yol açtığını ileri sürdü.