Rum siyasi partilerinin, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu arasında dün Lefkoşa Rum kesiminde gerçekleştirilen üçlü zirveyi olumlu olarak değerlendirdikleri, çünkü Güney Kıbrıs’ın jeostratejik rolünün yükseltildiğini gördükleri haber verildi.

Fileleftheros gazetesinde yer alan habere göre, bunu tarihi bir an olarak nitelendiren DİSİ partisi, en süt sıralarında enerji konuları ile güvenliğin bulunduğu üçlü işbirliğinin tasdik edildiğini ve güçlendiğini vurguladı.

Gazeteye göre, Lefkoşa Rum kesiminde gerçekleştirilen görüşmenin, üçlü görüşme prototipini güçlendirdiğini ve yükselttiğini belirten DİSİ, bu şekilde Rum kesiminin Avrupa istikrar kapısı olarak sahip olduğu rolün de güçlenmekte olduğunu ifade etti.

Gazeteye göre DİKO partisi de açıklamasında, İsrail ve Yunanistan ile olan stratejik işbirliğinin derinleşmesine yönelik bir adım daha atıldığının farkında olduğunu ve bunun Rum kesiminin geniş bölgede sahip olduğu dengeleyici rolünün yükselmesine katkıda bulunduğunu kaydetti.

Gazeteye göre DİKO, Ürdün ve Lübnan ile başka üç taraflı diplomatik işbirliği ilişkileri kurulmasını desteklediğini de belirtti.

Gazeteye göre, EDEK partisi de konuyla ilgili açıklamasında, işbirliğinden duyduğu memnuniyeti belirtti ve hükümete, mevcut işbirliklerinin jeopolitik derinliğini güçlendirmek, aynı zamanda Rum kesiminin bölgesel rolünü en üst seviyede değerlendirmek için, Yunanistan, İtalya ve Güney Kıbrıs arasındaki üçlü bir işbirliğiyle, stratejik bir harekette daha bulunmayı önerdi.

Vatandaşlar İttifakı da üçlü zirveyle ilgili değerlendirmesinde, üçlü işbirliğinin, zaman takvimlerine sahip somut bir planlama temelinde, elle tutulur projelere devam etmesinin gerekli olduğunu dile getirdi.

Gazete göre İttifak, işbirliklerinin Rum kesiminin jeostratejik değerine işaret ettiğini ve Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesinde (MEB)” var olan zenginlikle ilgili olumlu perspektifleri onayladığını savundu.

Habere göre, EVRO.KO partisi de yaptığı açıklamada, yeni üçlü görüşmenin, Rum kesimini yıllardır içerisinde bulunduğu jeopolitik tutsaklıktan çıkaran bir adım daha teşkil ettiği yorumunda bulundu.