Rum polisinin, yer altı dünyasına mensup tutuklu ile aleyhine şahitlik yapacak olan aynı camiadan tanığı, nezarethanede defalarca görüştürdüğü, hatta bu görüşmelerden bazılarına polis mensuplarının da katıldığı ortaya çıktı.

Politis “Sanığa Muafiyet Sözü Verdiler… Polisler Tutuklunun Hücresinde Şahide Eşlik Etti” başlığıyla manşete çektiği haberinde Larnaka’da işlenmiş ciddi suçlarla ilgili davanın şahidi olan bir suçlunun, sanığı nezarethanede 5 kez ziyaret ettiğini ve bu ziyaretlerinden bazılarında polis memurlarının da kendisine eşlik ettiğini yazdı.

Habere göre durum, bir avukatın Rum Başsavcılığına, Adalet Bakanlığı’na ve Polis Genel Müdürlüğü’ne 27 Nisan 2016’da gönderdiği gizli şikayet mektubuyla ortaya çıktı.

Mektupta yazılanlara göre Larnaka’da işlenen bombalama ve kundaklama suçlarından tutuklu bulunan Ervin Osmanov isimli Bulgar sanık Aradip karakolu nezarethanesinde olduğu sırada, aleyhine şahitlik yapacak olan Endi Pontios lakaplı Elladi Susanidi tarafından 5 kez ziyaret edildi. Sultanidi benzer suçlardan tutuklu bulunan Athos Efthimiu aleyhine de şahitlik yapacak.

Mektupta Sultanidi’nin “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin güvenliğine ‘tehdit’  addedilerek sınır dışı edildiği ancak daha sonra geri döndüğü fakat tutuklanmak yerine Rum Hukuk Dairesi tarafından, karıştığı suçlarla ilgili davalarda baş şahit olarak kullanıldığına dikkat çekiliyor.

Sultanidis Osmanov’u nezarethanede ziyaretinde kendisine, kısa süre önce cinayete kurban giden Çikito lakaplı Yorgos Yeorgiu’nun ve iki de polis memurunun eşlik ettiği belirtilirken, Sultanidis’in Osmanov’a, Athos  Efthimiu ve diğer kişiler aleyhine ifade vermesi için baskı yaptığı, yargılanması halinde uzun yıllar hapis cezası alacak olmasına rağmen aleyhte ifade vermesi halinde serbest bırakılacağı vaadinde bulunduğuna dikkat çekildi.

Mektupta ayrıca müebbet hapis alan Andonis Prokopiu Kitas’ın 25 Nisan’da verdiği ifadede, kısa süre önce cinayete kurban giden Çikito’nun 24 Eylül 2015’te kendisini cezaevinde ziyaret ettiğini ve daha önce aleyhine verdiği ifadeleri bozmak için yalan şahitlik yapmak üzere belirli bir kişiden 300 bin Euro almasına aracı olmasını istediğini söylediği kaydediliyor.

Şikayet mektubu üzerine Rum Polis Genel Müdürlüğü’nün Aradip karakolunda yaşananlar hakkında soruşturma başlattığı kaydedildi.