Rum öğrencilerin KKTC’nin kuruluş yıldönümünü “kınamak” gerekçesiyle dün düzenledikleri “protesto” yürüyüşü güzergahı üzerinde gördükleri KKTC plakalı 3 araca saldırıp ve iki Kıbrıslı Türk’ü yaraladıkları dünkü olaylar bugünkü Rum gazetelerinde genellikle manşette ve geniş ölçekte aktarıldı.

Olaylarla ilgili soruşturma başlatan Rum polisinin kapalı devre kamera görüntülerini incelemeye başladığı ve en kısa sürede tutuklamalar yapmasının beklendiği bildirildi.

Saldırıları gerçekleştiren gruplar arasında olduğu belirtilen ELAM ise dün web sitesinden bir açıklama yaparak, olaylarla hiçbir alakası olmadığını savundu.

Haravgi “Neo-Faşizm Yeniden Vurdu” başlığıyla manşete çektiği haberinde “münferit aşırı sağ öğrenci gruplarının üç yerde, arabaları içerisindeki Kıbrıslı Türklere saldırmalarıyla Kıbrıs dün yakın tarihine geri döndü” vurgusunu yaptı. Haberde, saldırgan öğrencilerin, Kıbrıslı Türklere saldırdıkları sırada “Türkler, Helen toprağında öleceksiniz” diye bağırdıkları belirtildi.

Haberi iç sayfasında “‘Aşırı Sağ Öğrencilerin Kıbrıslı Türklere Faşist ve İnsanlık Dışı Saldırdıkları ‘Anti İşgal’ Mücadelesi” başlığıyla detaylandıran gazete, özetle şunları yazdı:

“Münferit aşırı sağ öğrenci grupları dün üç yerde, araçlarının içerisindeki Kıbrıslı Türklere saldırdı. Yaralanmaların da olduğu faşist saldırılar sırasında bu öğrenciler ‘Türkler, Helen toprağında öleceksiniz’ diye haykırdı.”

Lefkoşa’nın Rum kesiminde dün üç ayrı eylem düzenlendiğini belirten gazete, DİSİ gençlik kolu NEDİSİ’nin PSEM işbirliğinde “Ay. Kasiano”da (okullar bölgesi), ELAM’ın (Ulusal Halk Cephesi) Ledra Palace’da ve aşırı sağ öğrencilerin (ortaokul-lise ve üniversite) de Ledra Caddesi sonunda (Lokmacı kara kapısı) eylem yaptığını, Kıbrıslı Türklere saldıranların da Lokmacı karşısındaki eyleme katılanlar olduğuna dikkat çekti.

Gazete, saldırıların 11.00 ile 13.00 saatleri arasında meydana geldiğini, KKTC plakalı araçlara saldırıların ilkinin Engomi’de “Milano ışıkları” denilen bölgede yaşandığını, saldırıya uğrayan Kıbrıslı Türk’ün şikayetçi olmak istemeyip polis eşliğinde Metehan’a götürüldüğünü ve oradan KKTC’ye geçtiğini yazdı.

Habere göre “Grivas Digenis Caddesi’nde cereyan eden ikinci olayda bir grup öğrencinin aracına saldırdığı bir Kıbrıslı Türk, gözünden yaralandı, Lefkoşa Rum Genel Hastanesi’ne kaldırıldı. Üçüncü saldırı “Hitron Sokak”ta, Lefkoşa Kaymakamlığı yakınlarında gerçekleşti. Bir grup öğrenci içerisinde (baba-oğul) iki Kıbrıslı Türk’ün bulunduğu aracı taş yağmuruna tuttu, atılan taşlardan biri babayı göğsünden yaraladı, araçlarında zarar meydana geldi.

RUM POLİSİ

Gazete Rum Polis Basın Sözcüsü Nikoleta Trimu’nun Rum Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, dünkü eylemler için polisin özel bir plan yaptığını ve öğrenci eylemleri sırasında “hiçbir vukuat olmadığını” söylediğini aktardı.

Kıbrıslı Türklere yapılan saldırılara Güney’den gelen kınamaları da “Faşist Saldırılara Top Yükün Kınama... Başkan’a Göre Faşistler (EOKA-B’ciler Gibi) ‘Aptallar’” başlığı altında toparlayan gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Eğitim ve Kültür Bakanı Kostas Kadis’in kınama açıklamalarını “timsah gözyaşları” diye niteledi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in sosyal medya hesaplarından saldırıları kınadıklarına işaret eden gazete Anastasiadis’in saldırıların Kıbrıs sorununa barışçıl çözüm bulma çabalarına yapılabilecek en kötü hizmet olduğuna ve iki toplum arasında barış içerisinde birlikte yaşama imkanına olan güvensizliği körüklediğine işaret ederek saldırganları “aptallar” diye nitelediğine işaret etti.

Gazeteye göre AKEL Kıbrıslı Türklere “kin ve milliyetçilik-şovenizm güdümlü eylemlerle ve hastalıklı ideolojilerle saldırıldığına dikkat çekerek bunun, “halkın kurtuluş mücadelesine zarar verdiğine” dikkat çekerken Rum yönetiminin bu vukuatlardaki sorumluluğuna işaret etti.

AKEL: “TİMSAH GÖZYAŞLARI”

AKEL Basın Sözcüsü Yorgos Lukaidis “iktidardakiler eğitim hedefi olarak Kıbrıslı Türklerin ve Rumların barış içerisinde birlikte yaşama kültürünü işlemek yerine kini, milliyetçi ideolojiyi ve faşist eylemi örnek alsınlar diye öğrencilerimizi Grivas’ın sığınağına göndermeye karar verdi. Ayrıca seçilmiş Cumhurbaşkanı, Makarios’u öldürme emriyle hareket eden komandolar için Başkanlık Sarayı’na kahramanlar anıtı dikilmesi için on binlerce Euro verme kararı aldı” vurgusunu yaptı.

Rum Eğitim ve Kültür Bakanı Kadis’in, (darbe girişiminin ardından yurtdışına kaçan III. Makarios’un Ada’ya geri dönüş tarihi olan) 7 Aralık direnişçileri anma gününü ve öğrencilerin Grivas sığınağını ziyaretlerini iptal ettiğini hatırlattığına işaret eden gazete Kadis’in açıklamasını “timsah gözyaşları” diye niteledi.

AKINCI’DAN RUMCA, ANASTASİADİS’TEN TÜRKÇE MESAJ

Politis haberi manşetten “Suçlular Cezalandırılsın, Saklanmasın... Öğrencilerden Kıbrıslı Türklere Karşı Üzücü Olaylar... En Kısa Zamanda Tutuklama... ELAM: Biz Değiliz” başlığıyla aktarırken Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in sosyal medya hesaplarından paylaştıkları kınama mesajlarına yer verdi.

Gazete Kıbrıslı Türklere yönelik üç saldırı olayından en az bir tanesinde öğrencilerin KKTC plakalı araca taş savurduklarına ve ırkçı slogan attıklarına dikkat çekti.

KAMERA GÖRÜNTÜLERİ İNCELENİYOR, TUTUKLAMA BEKLENİYOR

Rum polisinin kapalı devre kamera görüntülerini incelemeye başladığını ve en kısa sürede tutuklamalar yapmasının beklendiğini yazan gazete sosyal medya paylaşımlarındaki mesajlarını Akıncı’nın Rumca, Anastasiadis’in de Türkçe yayımladığına işaret etti.

ELAM: “SALDIRILARLA HİÇBİR ALAKAMIZ YOK”

KKTC plakalı araçlara saldırılardan birine 100, diğer ikisine 15-20 dolayında Rum öğrencinin katıldığına vurgu yapan gazete ELAM’ın, dün öğleden sonra web sitesinde olaylarla hiçbir alakası olmadığını açıkladığını yazdı.

Alithia “Aptallar Kıbrıslı Türklere Saldırdı... Dün Lefkoşa’da Üç Ayrı Saldırı Vakası... Top Yekün Kınama” başlıklı haberinde, saldırı olaylarıyla ilgili detaylara yer verdi.

Gazete Anastasiadis’in ve Cumhurbaşkanı Akıncı’nın açıklamalarını da “Akıncı Anastasiadis’ten Memnun” başlığıyla okurlarına aktardı.

Simerini “Rezalet ve Ayıp” başlıklı haberinde Rum öğrencilerin Kıbrıslı Türklere sebepsiz yere ve hiçbir tahrik yokken saldırdıklarına vurgu yaptı. Gazete, “Üç ayrı vakada Kıbrıslı Türklere Saldırdılar. Az sayıda öğrenci herkesin görüntüsüne zarar verdi” ifadesini kullandı.

Fileleftheros haberi “Kıbrıslı Türklere Küstah Saldırı... Örgütlü Olmayan Öğrenci Grupları Kıbrıs Türk Plakalı Arabalara Saldırdı... Başkan’dan Kınama-Akıncı Mahkeme Önüne Çıkartılmalarını İstiyor” başlığı altında özetledi.

“GALYALILAR” RUM POLİSİNDEN ŞİKAYETÇİ

Bu arada gazete internet üzerine kurulan “Galya Köyü” isimli grubun, dün Metehan kara geçiş kapısı karşısındaki Ay. Demet Rum kontrol noktasında “işgal karşıtı” broşür dağıtmak istediğini ancak Rum polisi tarafından engellendiklerini bildirdi.

Habere göre grup, internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamada “Kıbrıs polisi, böyle bir şeyin, yani Lefkoşa’nın kamuya açık yoluna müdahale etme hakkımızı yasadışı eylem addetti ve yasakladı” şikayetinde bulundu.