Rum Polis teşkilatının, kendi istihbarat teşkilatına sahip olmak istediği, bunun için de “İstihbarat Şubesi” (GSP)  ile “Cürümleri Önleme Şubesi”ni (OPE/CÖŞ)birleştirmeyi düşündüğü haber verildi.

Haravgi haberi “Yonas Nikolau ‘Kendi’ KYP’i Olsun İstiyor… KYP’te Çalışan Onlarca Polis  GSP ve OPE’ye Naklediliyor” başlığıyla aktardı.

Habere göre, Merkezi İstihbarat Teşkilatı (KYP) Rum meclisinin geçen haftaki son genel kurul toplantısında yeni yasal çerçeveye oturtulmuş  ve Polis Teşkilatı’nın uhdesinden alınıp doğrudan Rum Yönetimi Başkanı’na bağlı özerk yapıya kavuşturulmuştu. Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı Yonas Nikolau ile Polis Genel Müdürü bu gelişmenin ardından,  KYP’te, gizli servis, izleme ve hassas bilgi toplamada uzmanlaşan ve Polis teşkilatına geri dönecek polis memurlarını nasıl değerlendireceklerini incelemeye başladı.

Polis bünyesindeki istihbarat şubesi ile cürümleri önleme şubesinin birleştirilerek, daha önce KYP’te görev yapan polislerden oluşan bir istihbarat teşkilatı oluşturulması ciddiyetle düşünülüyor. Rum polisinin elinde izleme-dinleme sistemleri olmasına karşın, suç unsurlarının izlenip dinlenmesi ve suçların önlenmesi için yeni teçhizat alınacak. Rum polisi bugüne kadar bu iş için KYP’ten yararlanıyordu ancak yeni yasayla KYP artık “milli güvenlikle” ilgili konularla meşgul olacak.

Gazete, Polis İstihbarat Şubesi ile Cürümleri Önleme Şubesi’nin birkaç gün önce, KYP’ten teşkilata dönecek polis memurlarının nasıl değerlendirileceğini ele aldığı bir toplantı yaptığını belirtti.

Habere göre yeni yasası uyarınca KYP artık Rum Yönetimi Başkanı tarafından atanacak bir başkan ve iki başkan yardımcısı tarafından yönetilecek.  KYP personeli özel polis kontenjanlarından ve RMMO mensuplarından oluşacak. Kamudan görevlendirme ve sözleşmeli personel de alacak.

KYP yasası, diğer şeyler yanında kendi personelini eğitmek üzere okul açabilmesini, maaş ödemesini, personel değerlendirme prosedürlerini, çalışma alanını, çalışma saatlerini, tatil, mazeret ve hasta izinlerini düzenliyor.