Simerini gazetesi ve diğer gazeteler konuyla ilgili haberlere yer vermeye devam etti.

Simerini gazetesine göre, Rum Adalet Bakanı İoanas Nikolau, dün yaptığı açıklamayla Kıbrıslı Türklere yönelik saldırılarda başka bir boyutu ifşa etti. Nikolau, Kıbrıslı Türklerin şikayetlerine göre olay yerinde bulunan polislerin davranışlarına ilişkin idari soruşturma başlatıldığını ifade etti.

Gazete, aynı haberinde, tanıklıklar ve elde ettiği veriler ışığında bir an evvel tutuklamalara başlamak isteyen Rum sorgu makamlarının kapalı devre kamera görüntüleri ile olayda yer alan öğrencilerin hangi okullardan olduklarına dair tanıklıklara başvurduğunu yazdı.

Habere göre, Rum siyasiler, Kıbrıslı Türklere yönelik saldırılar hakkında açıklama yapmaya devam etti.

Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru, konu hakkındaki gelişmeleri yorumlarken, “neo-faşist unsurların gerçekleştirdiği saldırıların, rezaleti ve Kıbrıs Helen siyasi kültüründe kara bir lekeyi teşkil ettiğini” belirtti.

Sorgu makamlarının olayı aydınlatmasını da isteyen Omiru, bu tür davranışların suç niteliğinin dışında,Kıbrıs Türk toplumunda ve Türkiye’deki Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların birlikte yaşamasının mümkün olmadığına ilişkin aşırı ve hoşgörüsüz görüşlere en iyi savunmayı da teşkil eder nitelikte olduğunu ifade etti.

Gazete, AKEL ve DİSİ’nin, bu olaya müdahil olanlara örnek niteliğinde ceza verilmesini yeniden talep etti. Bu tür olayların çözüme ilişkin milli hedefe de zarar verdiği kaydedildi.

Habere göre, diğer partiler de açıklama yaparak, olayı yeniden kınadılar ve polisin bir an evvel olayla ilgili araştırmaları tamamlamasını istedi.

Haravgi gazetesine göre, Rum Ombudsman Eliza Savvidu, Kıbrıslı Türklere karşı yapılan nefret suçlarını kınadı ve polis ile Adalet Bakanlığı’nın, faillerin tespit edilip yakalanması için yasaların kendilerine verdiği olanakları faaliyete geçirmesi çağrısında bulundu.

POLİS BASIN SÖZCÜSÜ’NDEN YALANLAMA

Politis gazetesine göre, Rum Polis Basın Sözcü Vekili Nikoleta Tirimu, Kıbrıslı Türklere yönelik saldırıların polisin gözü önünde yer aldığı yönündeki haberleri yalanladı.

Polis memurlarının Kıbrıslı Türklere bu dönemde geçiş noktalarından geçmemeleri için tavsiyelerde bulundukları şeklindeki iddiaları da “asılsız ve temelsiz” olarak nitelendiren Tirimiu, polisin, olayla ilgili olarak bir çok kişiyi ifadeye çağırdığını ancak şu ana kadar herhangi bir sonuca ulaşamadığını belirtti.

Kıbrıslı bir Türk’ün polise şikâyete bulunmak istemediğini kaydeden Tirimiu, polis memurlarının Kıbrıslı Türk’e Agios Dometios geçiş noktasına kadar eşlik ettiğini ifade etti.

POFEN’DEN KINAMA

Politis gazetesi, bir başka haberinde Güney Kıbrıs’ta faaliyet gösteren POFEN (Tüm Kıbrıs Öğrenci Birlikleri Federasyonu) ile ESEM’in (Lefkoşa Öğrenci Eşgüdüm Komitesi), KKTC’nin kuruluşunu kınamak ve Yunanistan’da 17 Kasım 1973’te Politeknik Okulu öğrencilerinin cuntaya karşı ayaklanmalarının yıldönümünü anmak amacıyla dün anti işgal bir etkinlik düzenlediğini yazdı.

Habere göre, POFEN ve ESEM tarafından düzenlenen anti işgal etkinliğinde “Atilla Kıbrıs’tan Dışarı-Ayşe Evine Dön(Türkçe olarak)”, “Kıbrıslı Türkler-Kıbrıslı Rumlar Ortak Mücadele-Ortak Vatan” sloganları attı.

Söz konusu etkinliğin, ABD’nin Güney Kıbrıs elçilik binası önünde başladığı belirtilen haberde, Politeknik öğrencilerinin anıldığı etkinlikte KKTC’nin ilan edilişini kınayan ve Kıbrıs sorununun “işgal” sorunu olduğunu dile getiren  bir muhtıranın ABD Elçiliği’ne verildiği yazıldı.

Gazete, öğrenci birliklerinin daha sonra ABD Elçilik binasından “Kolokasidi barikatına” yürüdüğünü belirtti.

Simerini gazetesi, kınama etkinliğinde “Bağımsızlık, Özgürlük, Demokrasi”, “Sınırlarımız Girne’dedir” şeklinde sloganların atıldığını yazdı.

KİPRİANU

Fileleftheros gazetesine göre, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Politeknik öğrencilerinin anılması etkinliğinde yaptığı açıklamada, AKEL’in neo-faşizmi meydana çıkarmaya ve bununla mücadele etmeye devam edeceğini ifade etti.

Kiprianu, açıklamasında, faşist rejimin, ELAM gibi komünizm karşıtı, milliyetçi, ırkçı, hoşgörüsüz ve fanatik olduğunu belirtti.

Kiprianu, “Biz şikayette bulunduğumuz zaman, tüm siyasi dinamikler,  buna karşı seferber olsaydı olgular şimdi daha farklı olurdu.Ama maalesef gözlerini kapatıp ELAM’a müsamaha gösterdiler” ifadesini de kullandı.

ÖĞRENCİ ETKİNLİKLERİ İÇİN YENİ ÇERÇEVE

Fileleftheros gazetesi, yukarıdaki başlıkla verdiği haberinde, öğrenci hareketlerinin, organize ettiği etkinlikleri düzenleyen yeni bir çerçevenin şekillendirilmesi gerekliliğinin gündemde olduğunu yazdı.

Habere göre, Rum Eğitim Bakanı Kostas Kadis’in bu konuyu bugün öğrenci birlikleriyle yapacağı görüşmede gündeme getirmesi bekleniyor.

Kadis, gazeteye yaptığı açıklamada, Kıbrıslı Türklere yönelik şiddet olayını ciddi bir konu olarak nitelendirdi.

Kadis amaçlarının, gelecekteki benzeri olayların önlenmesi yöntemlerinin ve öğrenci etkinliklerini düzenleyen tüzüklerin ele alınması olduğunu ifade etti.