Fokaidis’in görüşme sırasında, ABD’den Türkiye’ye yönelik sert mesajlar gönderilmesini istediğini yazan Fileleftheros, Fokaidis’in, hükümetin ABD ile olan yeni stratejik ortaklık ilişkisine esaslı bir içerik kazandırılmasını istediğini söylediğini iletti.

Gazete, yapılan resmi açıklamaya dayanarak, Fokaidis’in görüşmede Güney Kıbrıs’ın geniş bölgede, güvenlik, istikrar ve bölgesel işbirliği unsuru olarak oynayabileceği role atıfta bulunduğunu da yazdı.

Rum kesiminin, uluslararası toplumun terör ve yeni tehditlerle başa çıkılması konusundaki mücadelesine katkısına da değinen Fokaidis, özellikle bölgede meydana gelen yeni enerji perspektiflerinin akabinde, Rum kesiminin sahip olduğu yüksek jeostratejik değere de atıfta bulundu.

Gazeteye göre, hükümetin bu çerçevede, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın, ABD ile yeni stratejik ortaklık ilişkisi olarak tayin ettiği şeye esaslı bir içerik kazandırmak istediğini ifade eden Fokaidis, bundan dolayı, Washington’dan Türkiye’ye daha güçlü mesajlar gönderilmesini beklediğini dile getirdi.

Gazeteye göre Fokaidis, Türkiye’nin sahip olduğu tutumla, yalnızca uluslararası hukukla karşıt olmakla kalmayıp, Rum kesiminin çıkarları ve tüm bölge ülkelerinin ortak çıkarıyla çeliştiğini de öne sürdü.

Fokaidis, Rum kesimine silah satılmasıyla ilgili Amerikan ambargosunun kaldırılması gerektiğine de işaret etti.