Güney Kıbrıs’ın tek taraflı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde (MEB) bulunan “Afrtodit” isimli parselde doğal gaz arama ve çıkarma faaliyetleri gerçekleştirmekte olan “Noble” şirketinin, söz konusu parselden çıkarılacak doğal gazın boru hatlarıyla komşu ülkelere taşınmasını tercih ettiği bildirildi.

Politis gazetesi, manşet ve iç sayfalarından geniş yer verdiği haberinde, Noble şirketinin Aftodit parselinden çıkarılacak doğal gazın satışı konusunda en iyi çözümün, döşenecek doğal gaz borularıyla komşu ülkelere satılması olduğu görüşünü taşıdığını yazdı.

Gazete, Noble şirketinin geçtiğimiz hafta Rum hükümetine, Afrodit parselindeki doğal gaz yataklarının nasıl değerlendirileceğine ilişkin önerilerini içeren bir rapor sunduğunu, Rum hükümetinin rapora dair bilgi vermemesine karşın, Noble şirketinin ilk tercihinin doğal gazın borularla komşu ülkelere satılması seçeneğinden yana olduğunu vurguladı.

Rum hükümetinin, Eni-Kogas şirketinin 9’uncu parseldeki çalışmalarının ilerlemesi ve bu parseldeki doğal gaz miktarının kesinleştirilmesinin ardından, her iki parseldeki doğal gazın Güney Kıbrıs’ta kurulacak kara terminalinde işlenmesi taraftarı olduğunu ifade eden gazete, Noble’in bu öneriyi tamamen reddetmese de sıcak bakmadığını yazdı.

Gazete, Noble şirketinin Rum hükümetine sunduğu rapor doğrultusunda tarafların görüşmelerini sürdüreceği ve ortak zemine varmaya çalışacaklarını belirtti.

RUM SAVUNMA BAKANI:“ÖNLEMLER ALIYORUZ”

Rum Savunma Bakanı Hristodoros Fokaidis ise, Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’indeki “kışkırtmaları karşısında, bazıları açıklanmayan önlemler almakta olduklarını” söyledi.

Gazete haberine göre Fokaidis, “uluslararası toplum, terörizm ve köktendincilik gibi güvenlik tehditleri konusunda uluslararası hukuk temelinde yeni önlemler almaya çalışırken Türkiye’nin benzer davranışlarda bulunmasının kabul edilemez olduğunu” iddia ederek Kıbrıs Rum tarafının yolundan sapmaması gerektiğini vurguladı.

Fokaidis, ENI-KOGAS şirketinin çalışmalarına aralıksız devam ettiğini belirterek önemli olanın enerji planlarını soğukkanlılıkla devam ettirmek olduğunu sözlerine ekledi.

KASULİDİS: “ATİNA VE LEFKOŞA KOORDİNE OLUYOR”

Öte yandan Fileleftheros gazetesi, bugün Yunanistan’a gidecek olan Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in dün yaptığı açıklamada, Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın Türkiye’nin “kışkırtmalarına” yanıt vermek amacıyla koordine olacaklarını söylediğini yazdı.

Kasulidis, ENİ-KOGAS’ın 9’uncu parseldeki çalışmalarına olağan şekilde devam ettiğini belirterek Türkiye’nin eylemlerine yönelik uluslararası alandaki diplomatik girişimlerinin ise sürdüğünü vurguladı.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in “gerçekleri söylediği halde özür dilediğini” de öne süren Kasulidis, Kıbrıs Rum tarafının diplomatik girişimlerinin Türkiye’yi durdurmaya yetip yetmeyeceğinin ise bilinemeyeceğini sözlerine ekledi.