Rum Savunma Bakanlığı ve Avrupa Savunma Ajansı’nın, Avrupa Yapısal ve Yatırım Fonları’ndan ödeneklerin değerlendirilmesi konulu bir seminer düzenlediği bildirildi.

Simerini “Avrupa Ödenekleriyle Teknolojik Fırsatlar… Kıbrıs Avrupa Savunma ve Güvenlik Kurumlarında Yükseliyor” başlıklı haberinde, böyle bir seminerin Rum tarafında ilk kez gerçekleştirildiğine vurgu yaptı.

Habere göre Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis, seminerde yaptığı konuşmada, Avrupa Savunma Ajansı ile bakanlığının ortaklaşa düzenlediği seminerin, güvenlik ve savunma alanlarında Avrupa fonlarından finansman sağlama olanakları konusunda gerek akademik ve araştırma merkezlerini, gerek yatırımcıları bilgilendirme hedefini taşıdığını söyledi.

Fokaidis seminerde yazılımlar, bilişim ve iletişim teknolojileri gibi ikili kullanılan, yani askeri maksatlar için de askeri olmayan maksatlar için de kullanılabilen programlar üzerinde odaklanıldığına işaret etti.

“Kıbrıs Üniversitesi”nin iki önerisinin,  iki ay önce 30 Avrupa üniversitesi arasından ön elemeleri geçtiğini ve şu anda final aşamasında bulunduğunu ve bundan da geçmesi halinde Avrupa Savunma Ajansı’ndan teknolojik-ekonomik destek alma ve milyonlarca Euro’luk finansman talep etme hakkına kavuşacağını anlatan Fokaidis şöyle devam etti:

“Finansman alınabilecek yeni ileri teknoloji programlarının geliştirilmesi için genç araştırmacılara ve orta ölçekli işletmelere yalnız bilgi değil, savunma alanında askeri olan veya olmayan uygulamalarda değerlendirilebilmeleri için her türlü desteği vermek istiyoruz. Bu maksatla Savunma Bakanlığı’nın yeni bütçesine ilk kez araştırma ve teknolojinin ileri götürülmesi için ayrı bir ödenek ekledik.”

Fokaidis konuşmasında RMMO’nun yeniden yapılandırılma ve modern, esnek bir ordu kurma çabalarına da değindi.

Gazete Avrupa Savunma Ajansı’nın Brüksel’deki merkez binasında son yıllarda Güney Kıbrıs’tan iki uzman-yetkili görevlendirildiğini, birkaç ay önce de Güney Kıbrıs’ın Avrupa Savunma Ajansı ile birlikte, Avrupa Deniz Güvenliği Stratejisi semineri düzenlediğini hatırlattı. Rum Savunma Bakanlığı’nın, 3 Haziran’da da Rum tarafında, “Savunma Konusu, Enerji ve Çevre Alanı’ndaki Meydan Okumalar” konulu, yine Avrupa düzeyinde bir seminer daha düzenleyeceğini ekledi.