Rum Savunma Bakanlığı’nın ani bir kararla Milli Muhafız Ordusu’nun (RMMO) reorganizasyon kararını uygulamaya koyması silah altındaki personel açısından zafiyete neden olunca, Komando Birliği Komutanı Albay Mihalis Fotiu istifa noktasına geldi.

Simerini haberi “LOK’ta (Dağ Komando Taburu) Baskın Budama… Komando Komutanı, Yeni Celpten Daha Fazla Takviye Yapılmaması Halinde Görevlerinden Azlinde Israrlı… Yedek Komandolar Daha Çok Tedbir Almak Niyetinde” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Savunma Bakanlığı’nın RMMO’da büyük değişiklikler içeren kararını aniden devreye sokmasının, RMMO’nun savaş kabiliyetinin korunmasıyla ilgili ciddi endişelere neden olduğuna dikkat çeken gazete, bu uygulamanın kurbanlarından birinin de “seçkin komandolar birliği” olduğuna dikkat çekti.

Habere göre yeni plan uyarınca 31’inci Komando Taburu (Zigi/Terazi) kapatılacak ve 33’üncü Komando Taburu ile birlikte,  21’inci Komando Taburu’nun “Stavrovuni”deki tesislerine yerleşecek. 21’inci Komando Taburu kapatılacak.

Bugüne kadar her celpten komando birliklerine katılan asker sayısının 240-250 civarında olduğu, süreç içinde bunlardan bazılarının bölüm değiştirdiğini belirten gazete, yeni uygulama uyarınca bundan böyle komando birliklerine yeni celpten sadece 71 asker verileceğini belirtti.

Habere göre, bu kararla birliğin gerek eğitim gerek görev ifası açısından işleyebilir olmayacağına dikkat çeken Komando komutan Albay Fotiu RMMO’dan, profesyonel asker alımlarında, askere alımların 3 bin 500’ün üzerinde olması halinde personel takviyesi yapılabileceği cevabını aldı.
Bu arada reorganizasyon prosedürü tamamlanana kadar silah ve teçhizatlarını iade etmeleri istenen yedek komandolar da şikayetçi.

Gazeteyi arayan yedek komandolar “6 ay silahsız, mühimmatsız ve eğitimsiz kalmak bizim açımızdan kabul edilebilir değil.  Bu durum bizi çok kaygılandırıyor. Tepki göstermekte kararlıyız” dediler. Simerini’nin, görüşüne başvurduğu Komando Komutanlığı Komutanı Albay Mihalis Fotiu da “bu mesele birliklerin yeniden düzenlenmesi çabasıyla alakalıdır ve yedek komandolar en kısa sürede silahlarını geri alacaklar” dedi.

Gazete, Fotiu’nun da komando birliklerine yeni celpten aktarılan personel sayısının kısıtlanmasından rahatsız olduğuna dikkat çekerek, birkaç gün önce, birliğin mevcut kuvveti ile görevini başarıyla yerine getiremeyeceğinden görevinden azlini isteme niyetini belirttiğini yazdı.

Habere göre RMMO komutanı, Fotiu’ya, azil beyanını geri alması için süre verdi ancak Fotiu “daha çok personel takviyesi yapılacağı taahhüdü yazılı verilmezse, önceki kararımda ısrar edeceğim” cevabını verdi.