Politis ve diğer gazeteler, Rum parti başkanları konseyi toplantısında Türkiye’nin, Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesinde (MEB) gerçekleştirdiği sözde “kışkırtıcı eylemlere” karşı ne gibi ek önlemler alınabileceği konusunun ele alınacağını ve parti başkanlarının önerilerini sunacağını yazdılar.

Gazete, Rum hükümetinin, doğal gaz konusunun Kıbrıs sorununun çözümünden önce herhangi bir şekilde müzakere edilmesini kabul etmediğini ve bu konuda eski Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas ile 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat arasında, çözümden sonra doğal gazın kullanımı ve pay edilmesine ilişkin varılan uzlaşıyı benimsediğini hatırlattı.

Haberde ayrıca, Pazartesi günü adaya gelmesi beklenen BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’in, müzakerelerin başlaması adına doğal gaz konusunda yaptığı önerinin “her iki tarafça da reddedilmesinin” ardından yeni fikirler sunup sunmayacağının ise belirsiz olduğu vurgulandı.

Fileleftheros gazetesi de konuya ilişkin haberini: “Lefkoşa’dan Senaryo Çalışması” başlığı altında verirken bugünkü toplantıda Türkiye’nin sözde “kışkırtmalarına” ilişkin uygulanabilecek çeşitli senaryoların ele alınacağını yazdı.

Gazete, Türkiye aleyhine alınacak hukuki önlemler konusunda Rum Başsavcılığı ve yurt dışından bilirkişi raporlarının beklendiğini belirtirken, Kıbrıs Rum tarafının çözüm müzakerelerine geri dönmek için ortaya koyduğu şartın Barbaros Hayreddin Paşa gemisinin geri çekilmesi ve Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’inin yeniden ihlal edilmeyeceği taahhüdünün verilmesi olduğu hatırlattı.

VENİZELOS AB DIŞİŞLERİ BAKANLARINI “BİLGİLENDİRDİ”

Gazete bir diğer haberinde, Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos’un dün Brüksel’de toplanan AB Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısında Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’indeki eylemleri hakkında “bilgi verdiğini” yazdı.

Habere göre Venizelos Konsey’deki konuşmasında, Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun 5 Aralık tarihinde Yunanistan’a gerçekleştireceği ziyaret öncesinde Türkiye’ye yeniden mesaj göndererek Türkiye’nin sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarına ve uluslar arası hukuka saygı göstermesi gerektiğini” söyledi.

İNGİLTERE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI “TÜRKİYE’Yİ TEŞVİK EDİYORUZ”

Öte yandan gazete bir diğer haberinde, İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın İngiltere’de yeni kurulan “Cyprus Future” örgütüne gönderdiği mektupta, “uluslar arası hukuk kuralları ve AB katılım kriterleri çerçevesinde verdiği sözleri tutması için Türkiye’yi teşvik ettiklerini” bildirdiğini yazdı.

Habere göre mektupta “Kıbrıs sorununa bütünlüklü çözüm bulunması için çalışmaya kararlı olunduğu ve Türkiye’nin de bu konuda yapıcı şekilde davranması için bakanlar ve yetkililerin Türk hükümetiyle düzenli temaslarda bulundukları” ifade edildi.