Simerini gazetesi, geçen yılın birçok kişi tarafından 1974’ten sonra en kötü yıl olarak nitelendirildiğini belirtti.

Binlerce insanın sabırlarının ve güçlerinin sınandığından, fakirlik ve işsizlikle karşı karşıya kaldığından söz eden gazete, bunun yanı sıra 2014’te siyasi sistemin çürümüşlüğünün ortaya çıktığını belirterek, vatandaşların, ekonomik skandallara karışan ya da yaşanan sefilliğe neden olanların cezalandırılmasını istediğini yazdı.

Gazete tüm bu durum karşısında siyasi partilerin yeni yıl mesajlarında 2015’te daha iyi günlerin görülmesi umutlarını dile getirirken, mücadele mesajları verdiklerini aktardı.

Gazeteye göre DİSİ, yeni yıl mesajında, 2014 yılında büyük çabalar gösterildiğine, mahrumiyetler yaşandığına ve ekonomik kayıplar verildiğine değinerek, tüm bunlara rağmen vatandaşların dayanma gücü, cesaret ve gururuyla, ayrıca Hükümet’in doğru politikasıyla, ülkenin yeniden yapılanma yoluna girdiğini belirtti.

İşaretlere göre yılın bitmesiyle durgunluğun sona ereceğine ve ekonomide yeniden kalkınma başlayacağına işaret eden DİSİ, 2015 ile ekonomide yeni bir başlangıç olabileceğine vurgu yaptı.

DİSİ, sorunların bitmediğini, çabalarının devam etmesi gerektiğini söyleyerek, ülkenin doğru yolda olduğuna ve herkesin işbirliği yapması gerektiğine değindi.

AKEL, 2014 yılının, ekonomideki olumsuz koşullardan dolayı ağızlarda acı bir tat bıraktığını belirtti.

Memorandum ve Hükümet’in kemer sıkma politikaları neticesinde Güney Kıbrıs aleyhindeki cezalandırıcı önlemlerin ikinci bir yıl daha devam etmesiyle, halkın daha da fakirleştiğine işaret eden AKEL, ekonomi ve Kıbrıs sorununda değinerek, 2015 yılının, Kıbrıs, halkı ve çalışanları için zor bir yıl olacağı haberi verdiğini savundu.

AKEL, Kıbrıs sorununun çözümü ve Kıbrıslı Türklerle Rumların yeniden yakınlaşması için mücadele etmeye devam edeceklerini de vurguladı.

DİKO, 2015 yılında daha iyi günlerin görülmesi, Kıbrıs sorununun doğru, işlevsel ve kalıcı çözümü için “Türk meydan okumaları ve uzlaşmazlığının” ortadan kalktığı koşulların oluşması, ekonominin yeniden doğuşunda başarıya ulaşılması, Güney Kıbrıs’ın doğal zenginlikleri değerlendirmesi konusundaki haklarına saygı duyulması ve doğalgaz bulma-çıkarma çabalarının başarıya ulaşması dileğinde bulundu.

Kamu yaşamının “temizlenmesi”,  adaletin sağlanması, vergi veren vatandaşların paralarını çalanların ve ekonomik yıkıma sebep olanların cezalandırılması ve yolsuzluğun ortadan kaldırılması için birlikte hareket edilmesi yönündeki arzusunu da dile getiren DİKO, bu yöndeki taleplerini sürdüreceğini belirtti.

EDEK, yeni yıl mesajında herkese iyi yıllar diledi.

2014 yılının, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi”nde “deniz istilası” gerçekleştirilmesi neticesinde Türk kışkırtmalarının doruğa ulaşmasıyla damgalandığını iddia eden EDEK, 2014 yılında ekonomideki durgunluğun, nüfusun büyük bir kesimindeki toplumsal mutsuzluğun ve işsizliğin de sürdüğüne işaret etti.

Hükümeti izlediği politikalardan dolayı eleştirerek, kalkınmanın olmadığını ve kemer sıkma politikalarının sürdüğünü de belirten EDEK, 2014 yılında skandalların ve kötü yönetimin ortaya çıkmasıyla kurumsal krizin doruk noktasına ulaştığını da savundu.

Vatandaşlar İttifakı, 2014 yılının, geride çözülmesi gereken zor ve ciddi sorunlar bırakarak gittiğini belirterek, 2015 yılının gerçekten yeni bir yıl olması için olumsuz koşulların değiştirilmesi amacıyla hep birlikte mücadele etmeleri gerektiğine vurgu yaptı.

Çevreciler ve Ekologlar Hareketi ise 2014 yılında sabırlarının sınandığını, dolayısıyla zor bir yıl geçirildiğini belirtti. Çevreciler, yeni yılda Kıbrıs sorununda çözüme ulaşılması dileğinde de bulundu.