Rum siyasi partilerin, her yıl olduğu gibi bu yıl da, 1974 Kıbrıs Barış Harekâtının ikinci safhasının yıldönümünü, yaptıkları açıklamalarla kınadıkları haber verildi.

Fileleftheros gazetesinde yer alan habere göre, Kıbrıs sorununun, müzakerelerin İsviçre’de doruk noktasına ulaşmasının olumsuz sonucunun akabinde, oldukça kritik ve zor bir aşamada bulunduğunu savunan AKEL, geçmiş yılların tecrübesinin, halk aleyhindeki en kötü gelişmelerin, özlü müzakereler gerçekleşmediği zamanlarda meydana geldiğini gösterdiğini öne sürdü.

Gazeteye göre AKEL, dolayısıyla planlanan olumsuz gelişmelerin en esaslı şekilde ele alınmasının yolunun, BM Genel Sekreteri’nin ortaya koyduğu çerçeve temelinde, özlü müzakerelerin yeniden başlaması olduğunu öne sürdü.

DİKO da yaptığı açıklamada “Türkiye’nin sürekli olarak gerçek niyetlerini kanıtladığını ve bunu kısa zaman önce İsviçre’de gerçekleştirilen Kıbrıs sorunuyla ilgili beşli konferansta da yaptığını” iddia etti.

EDEK partisi ise açıklamasında “43 yılın akabinde yasa dışılığın devam ettiğini ve Türkiye’nin, Maraş’ın müzakerelerin gidişatı ve gelişiminden bağımsız olarak yasal sakinlerine iade edilmesini öngören BM kararlarını gösterişli bir şekilde yok saymayı tercih ettiğini” ileri sürdü.

Gazeteye göre EDEK, ne yazık ki Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile hükümetin bu tezi terk ettiklerini ve Maraş’ın iadesini çözümün bir parçası olarak dahil ettiklerini de ifade etti.

Rum Ekologlar da gün dolayısıyla yaptıkları açıklamada, adil ve yaşayabilir bir çözüm için mücadele etmeyi sürdüreceklerini belirttiler.