Alithia gazetesi, “Ankara’nın MEB’deki Faaliyetleri Üçüncü Attila” başlıklı haberinde, siyasi partilerin dünkü açıklamalarının satır başlarına yer verdi. Gazete, partilerin açıklamasının ortak noktasının, sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarının ihlali ve Kıbrıs’a üçüncü bir istila ile denk olduğu” görüşü olduğunu yazdı.

PARTİLERİN AÇIKLAMALARI

Gazeteye göre, iktidar partisi DİSİ adına açıklamayı, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile de görüşen parti başkanı Averof Neofitu yaptı. Eide ile bu ilk görüşmesinde Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerini de ister istemez ele aldıklarını söyleyen Neofitu, bu hareketlerin Kıbrıs müzakere sürecini doğrudan etkilediğini söyledi. Neofitu, “DİSİ heyeti, Eide’ye, Nikos Anastasiadis’in itibarını koruyarak, müzakerelere yeniden başlaması için bir yöntem bulunması gerektiğini de iletti” dedi.

AKEL Basın Sözcüsü Yorgos Lukaidis ise açıklamasında, AKEL’in,  Anastasiadis’in Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Eide’nin huzurunda görüşmeyi ve müzakerecilerin görüşmelerini iptal etmesini doğru bulduğunu ancak müzakerelerin kesin sonlandırılmasına itiraz ettiğini açıkladı. Lukaidis, Anastasiadis’in yanlış tercihlerinin Rusya ile ilişkilerin yeni bir sınamaya girmesine sebep olduğuna işaret etti.

DİKO da, Basın Sözcüsü Hristiana Erotokritu aracılığıyla, “Kıbrıslı Türklerin doğal zenginlikten yararlanmalarının tek yolu,  Kıbrıs sorununa doğru, işleyebilir ve sürdürülebilir bir çözüm bulunmasıdır” görüşünü ortaya koydu.

EDEK ise, Rum tarafının müzakereleri ertelemesinin, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerine “ilk tepki olduğunu, buna,  Türkiye’nin hareketlerine göre alınacak başka tedbirlerin de eşlik etmesi gerektiğini” savundu.

“HEM KIBRIS SORUNUNDA, HEM DE MEB’DE OYUNU KAYBEDECEĞİZ”

EURO.KO Başkanı Dimitris Şilluris ise Rum tarafının müzakerelere katılmayı erteleme kararının, tutarlılık ve ciddiyetle desteklenmesi gerektiğini belirterek, “söylediklerimizin arkasında durursak, sonuç alırız. Aksi halde, hem Kıbrıs sorununda, hem de MEB’de oyunu kaybedeceğiz” dedi.

Fileleftheros gazetesi ise partilerin dünkü açıklamalarını okurlarına “Müzakerelere Dikkat... DİSİ ve AKEL Müzakerelerin Sonlandırılmaması Gerektiği Kanaatinde” başlığıyla aktardı.

Öte yandan Simerini, AKEL, EDEK ve Ekologlar’ın, son dönemde cereyan eden gelişmeleri parti organlarında masaya yatırdığını belirterek, her üç partinin de Güney Kıbrıs’ın uluslararası müttefikler örgüsünü çok yönlü güçlendirerek, etkin faaliyette bulunulmasını istediğini yazdı.