Fileleftheros gazetesi “Yine Erdoğan’a Çattılar… Beş Parti de Türkiye Cumhurbaşkanı’nın Açıklamalarıyla İlgili Yorumlarında Hem Fikir Oldular” başlıklı haberinde, Rum kesimindeki beş siyasi partinin yorumlamasına bakıldığında, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son açıklamalarının “doğal gaz konusunu müzakere gündemine dahil eden bir hareketten ibaret olduğu” sonucuna varıldığını yazdı.

Öte yandan gazete, buna paralel olarak, Rum siyasi partilerin, bu açıklamaların, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu’nun dün KKTC’ye gerçekleştirdiği ziyaretle bağlantılı olarak, KKTC Cumhurbaşkanlığına Mustafa Akıncı’nın seçilmesiyle müzakerelerde ortam değişikliği olduğundan bahsetmekte acele edenlere cevap niteliğinde olduğunu düşündüklerini de iletti.

Gazete, Rum siyasi partilerinin, “Ankara’nın Kıbrıs doğal gazıyla planlamalar yaptığı konusunda görüş birliği yaptıklarını” da aktardı.

Buna göre DİKO partisi konuyla ilgili açıklamasında, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “kışkırtıcı bir şekilde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin doğal zenginliği üzerinde tam kontrol istediğini ve Kıbrıs doğal gazını Türkiye’nin idare edeceğini olmuş bitmiş saydığını” iddia etti.

DİKO “Erdoğan’ın cesaretinin, Başkan Anastasiadis’in ciddi tavizinden kaynaklandığını, çünkü Anastasiadis’in Eide’nin emirlerine itaat ederek, doğal gaz konusunu Kıbrıs müzakereleri gündemine dahil ettiğini” ileri sürdü.

EDEK’in de benzer bir yorum yaptığını yazan gazete, EDEK’in “Türkiye’nin Kıbrıs sorunundaki gerçek niyetleriyle ilgili aldatmacaların dağılmakta olduğunu” öne sürdüğünü aktardı.

Gazeteye göre EVRO.KO ise açıklamasında, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile TC Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu’nun “esasında Ankara’nın politikası ve taktiğinin, Kıbrıs sorununda değişmediğine dair net mesajlar gönderdiklerini” ileri sürdü.

Türk yetkililerin açıklama ve faaliyetlerinin Rum Ekologlar ve Çevrecileri şaşırtmadığı yorumunda bulunan gazete, Ekologlar ve Çevreciler Hareketi’nin “Akıncı’nın Ankara’ya nasıl tepki vereceğini görmeyi beklediklerini ifade ettiklerini” yazdı.

Gazeteye göre, Rum Vatandaşlar İttifakı ise açıklamasında, “Erdoğan’ın doğal gazla ilgili aslı esası olmayan görüşünün, son aşamada değil, müzakerelerin ilk aşamasında müzakere masasına konulmaya çalışılacağını” iddia etti.

NİKOLAS PAPADOPULOS’UN AÇIKLAMASI

Gazetede yer alan başka bir habere göre ise, DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, doğal gazın satışının ülkeyi krizden çıkaracağını söyledi.

Gazeteye göre, bir doğal gaz toplantısında konuşan Papadopulos, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesinde” bulunan doğal gaz miktarlarının Rum kesiminin enerji ihtiyaçlarını karşılayabileceği gibi, AB’nin enerji ihtiyaçlarının karşılanmasına da katkıda bulunabileceğini söyledi.