Rum siyasi partiler, Kıbrıs sorununa iki toplumlu ve iki kesimli federasyon çözümü bulunması konusunda ikiye bölündü. KS EDEK ile Vatandaşlar İttifakı, iki toplumlu ve iki kesimli federasyona karşı ittifak yaparken, AKEL ile DİSİ de federasyonu destekleyen açıklamalarda bulundu.

Fileleftheros gazetesi, KS EDEK Başkanı Marinos Sizopulos ile Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas’ın dün görüştüklerini; iki toplumlu ve iki kesimli federasyonun reddinin, iki siyasi partiyi aynı cepheye koyan unsur olduğu konusunda görüş birliğine vardıklarını yazdı.

Gazete, Sizopulos ile Lillikas’ın görüşmesinde, Kıbrıs sorunundaki son gelişmelerin ele alındığını kaydederken, iki parti liderinin, iki toplumlu ve iki kesimli federasyonu önce hangi partinin reddetmiş olduğunun değil, ikisinin de reddetmiş olmasının önemli olduğuna vurgu yaptığını belirtti.

Habere göre, Sizopulos, Türkiye “bilindik politikasını” değiştirme konusunda jest yapmadığı sürece, Kıbrıs sorununda ihtiyatlı olacaklarını ve iyimserlikte aşırıya kaçmayacaklarını ifade etti.

Maraş’ın iadesinin, BM’nin bu konudaki sorumluluğu Türkiye’ye yükleyen kararı nedeniyle Güven Yaratıcı Önlem (GYÖ) addedilemeyeceğini iddia eden Sizopulos, aynı şekilde Türk limanlarının açılmasının da GYÖ olmadığını öne sürdü.

Sizopulos, Beşparmak Dağları’ndaki bayrakların kaldırılmasının GYÖ olabileceğini savundu.

Lillikas ise, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Güven Yaratıcı Önlemler çerçevesinde ilk jest olarak Maraş’ı ve cep telefonlarını sunmasına “olumsuz” nitelemesi yaptı.

Lillikas ayrıca, şu ana kadar Türk tutumunun değiştiğine dair herhangi elle tutulur bir gösterge bulunmadığını iddia etti.

AKEL VE DİSİ FEDERASYONU DESTEKLİYOR

Gazetenin bir diğer haberinde ise, DİSİ Başkanı Averof Neofitu ile AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun, federasyonu destekleyen açıklamaları aktarıldı.

Habere göre, Neofitu, NEDİSİ’nin Kıbrıs sorunuyla ilgili bilgilendirme etkinlikleri kapsamında dün akşam düzenlenen toplantıda, Mustafa Akıncı’nın Cumhurbaşkanlığı’na seçilmesiyle oluşan olumlu perspektiflere atıfta bulundu. Neofitu, bunun, “Kıbrıs sorununun çözüldüğü” manasını taşımadığını ve Türkiye etmenini göz ardı etmemek gerektiğini vurguladı.

Neofitu, tarafların, özellikle de Türkiye’nin gerçek niyetinin müzakere masasında anlaşılacağını ve yine müzakere masasında, çözüm iradesinin sınanacağını belirtti.

Kiprianu ise, Yunan Büyükelçi İlias Fotopulos ile dün yaptığı görüşmenin akabinde, Kıbrıs sorununda gösterilen çabaların değerlendirilmesi gerektiğini ve Türk tarafından karşılık gelmesi halinde, çözüm hedefine ulaşılabileceğini söyledi.

Kiprianu, doğru çözümün ekonomiye de katkıda bulunacağını ifade etti.