Rum siyasi partilerinin, Rum tarafının başvurusu üzerine hellimin Menşe İsmi Korumalı Ürün olarak tescil edilmesi öncesinde, KKTC’de hellim üretim standartlarının denetlenmesi için ayrı bir mekanizma kurulması yönünde yoğun müdahaleler yapılmasına tepki gösterdikleri haber verildi.

Simerini gazetesi “Hellim’e De El Atıyorlar… Komisyon ve Türk Dostu Lobi Bunu İki Toplumlu Meseleye Dönüştürmek İstiyor” başlıklı haberinde, Rum siyasi partilerin duruma tepki göstererek, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Avrupa Komisyonu ve İngilizleri, Kıbrıslı Türklerin ürettiği hellim için ayrı bir kontrol mekanizması kurulmasını ileriye götürmelerinden ötürü kınadıklarını yazdı.

Gazete, partilerin tamamen ticari olan bir konunun siyasileştirilmesi çabasını kınadıklarını ve hükümeti, bu gibi düzenlemelerden kaçınılması yönünde hemen harekete geçmeye çağırdıklarını da ifade etti.

Gazeteye göre, EVRO.KO Başkan Yardımcısı Mihalis Yorgallas, dün Rum basınında konu hakkında çıkan haberi yorumlayarak, “Eide, Brüksel’deki Türk lobisi ve Ankara’nın koordine olduklarını ve hellim meselesini de iki toplumlu meseleye dönüştürmeye çalıştıklarını” ileri sürdü.

Yorgallas, hellim için tescil edilecek olan prototipin, Rum üreticilerin menfaatlerini koruması için, Rum Tarım Bakanı Nikos Kuyalis’in çabalarını desteklemekte olduklarını söyledi.

Habere göre, Rum Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas ise açıklamasında “ürün menşe koruma mekanizmalarını toplumların değil devletlerin işlettiğini, Kıbrıs’ta da tek bir devlet bulunduğunu, bunun da Kıbrıs Cumhuriyeti olarak adlandırıldığını” ileri sürdü.

Gazeteye göre, Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi de açıklamasında, “Brüksel’deki bilindik Türk dostu çevreleri kınıyoruz” dedi  ve “bunlar hellimle ilgili Kıbrıs dosyasını kabul etmeyi baltalamaya yön vererek, işgal altındaki bölgelerdeki ayrı bir onay makamının tanınmasına yönelik kabul edilemez talebi ortaya atmakta” iddiasında bulundu.