Rum siyasi partileri Türkiye’de pazar günü yapılan genel seçimden çıkan sonuçları “Kıbrıs sorunu merkezli” değerlendirdi. Kimi partiler “Türkiye’deki yeni hükümetten ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan işaret beklerken”, kimileri “AKP’nin iktidarda olduğu 13 yılda yeterli işaret bulunduğu” görüşünde.

Fileleftheros haberi “Kıbrıs Partilerinden Seçim Sonuçlarına Çifte Okuma... Bazı Güçler İşaret Bekliyor, Diğerleri Değişiklik Ummuyor... Kıbrıs Sorunundaki Gelişmelere Dayalı Yorumlar” başlığıyla aktardı.

Gazeteye göre, Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru seçim sonuçlarının “Erdoğan’ın işlediğini” savunduğu “korku, güvensizlik ve toplumda derin bölünme ortamının ürünü olduğunu” düşünüyor ve bunda “siyasi müsamaha göstermekle” suçladığı AB’nin büyük sorumluluğu olduğu görüşünde. Omiru, Türkiye’nin Kıbrıs sorunundaki tavrını değerlendirirken “kimsenin şu ana kadar izlenen politikada büyük bir değişiklik beklememesi gerektiği” görüşünü ortaya koydu.

DİSİ Başkanı Averof Neofitu; “seçimlerin tamamlanmasından ve siyasi engellerin kaldırılmasından sonra Türkiye eğer söylediklerinde samimiyse, Kıbrıs sorununa Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler tarafından müşterek kabul edilecek sürdürülebilir bir çözüm bulabiliriz” dedi. Neofitu, Kıbrıs sorununa çözümün, bölgedeki bütün paydaşlara olumlu etkileri olacağı ve Türkiye’nin üyelik müzakerelerine yeni bir ivme katacağı görüşünde.

AKEL de Omiru gibi, seçim sonuçlarının “korku, güvensizlik ve terör ortamının sonucu olduğu” iddiasında bulundu. Türkiye’de artık, Kıbrıs sorunu da dahil, ülkenin karşı karşıya bulunduğu sorunlarda işaretler vermesi gereken tek parti iktidarı bulunduğuna işaret eden AKEL, “Çünkü Kıbrıs sorununda BM’nin ilgili kararlarına, Doruk Anlaşmaları’na, uluslararası hukuk ve Avrupa hukukuna dayalı bir çözüm olup olmayacağını Türkiye’nin kararları belirleyecek” iddiasında bulundu.

DİKO seçim sonuçlarının ve bunların Kıbrıs sorununa etkilerinin Rumlar tarafından tutarlılıkla ve aşırıya kaçmadan değerlendirilmesi gerektiği görüşünü ortaya koydu, “Önemli olan Erdoğan’ın partisinin daha çok oy alıp almadığı değil müzakerelerdir” vurgusunu yaptı.

EDEK de DİKO’yla aynı frekanstaki açıklamasında,  “Erdoğan’ın seçimlerdeki zaferinin Kıbrıs sorununa olumlu tavır olarak yansıyacağını umanlar gerçekleri anlamamış görünüyor. Erdoğan’ın zaferinde çıkarımız olduğu iddiası siyasi saflıktır ve Kıbrıs sorunundaki Türk politikasında değişiklik beklemek yanılgıdır” görüşünü ortaya koydu.

Vatandaşlar İttifakı açıklamasında; “Şimdi tek başına iktidar olan Erdoğan’ın daha uzlaşıcı olacağı aşırı iyimserliğine kapılmıyoruz. Hükümet sonuçlara gerçekçi bakmalı ve Sayın Akıncı’nın yaptığı gibi kutlama yapmamalıdır” dedi.

EURO.KO, “Erdoğan’ın Türkiye’nin tavrını değiştireceğine inanmak yanılgıdır. Aksine otoritesinin alanı kendisini çok daha uzlaşmaz ve takrikkar yapacak” ifadesini kullanırken, Ekologlar ve Çevreciler Hareketi “Böyle bir ülke liderinin, neo-sultanlık eğiliminde görünen bir liderin Kıbrıs sorununda demokratik ve adil bir çözüme müsaade edeceğine inanmak tehlikeli bir müptelalıktır” dedi.

Alithia; “Türk Seçimleri ve Kıbrıs’taki Tepkiler... Erdoğan’ın Nasıl Hareket Edeceği Bekleniyor... Partilerden, Türkiye’nin Kıbrıs Sorunundaki Niyetlerine Dair Farklı Görüşler” başlıklı haberinde, Rum siyasi partiler tarafından yapılan açıklamaları aktarırken Rum Yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in Güney’de yayın yapan bir radyoya yaptığı değerlendirmeyi aktardı.

Habere göre “Akılcı yaklaşım, Türkiye’deki seçimlerden çıkan tek parti iktidarının Kıbrıs’a olumlu etki yapacağını savunur” diyen Hristodulidis “İstikrarsızlık veya milliyetçilerle kurulacak bir koalisyon hükümeti Kıbrıs sorunu için iyi gelişme olmaz. Her halükarda Erdoğan’ın bu sonucu nasıl değerlendireceğini bekleyip görmek gerekir” ifadesini kullandı.