Fileleftheros’un haberine göre, AKEL, Rum Yönetimi Başkanı’nın siyasi partilere bilgi vermesini bekliyor olmasına karşın, müzakerelerde ilerleme kaydedildiği açıklamasını olumlu bulduğu. Eğitim Teknik Komitesi kurulmasını da kutladığını açıklayan AKEL, “Her iki toplumdaki eğitim sistemlerimizin gençlerimizi yeniden birleşmeye, özgürlüğe, federal Kıbrıs’a, ortak vatana hazırlaması amacıyla kuruldu” vurgusunu yaptı.

EDEK “Başkan Anastasiadis’in siyasi partilere, Akıncı ile anlaştığı eğitimle ilgili iki toplumlu teknik komite kurulmasının hedefi hakkında, sonradan da olsa bilgi vermesini bekliyoruz” vurgusunu yaptığı açıklamasında komiteyle ilgili değerlendirmesini, Anastasiadis’ten konuyla ilgili detaylı bilgi aldıktan sonra yapacağını belirtti.

Ekologlar ve Çevreciler Hareketi “birlikte yaşama kültürü oluşturulmalı, eğitim alanı da  buna katkı sağlayabilir ancak komite kurmakla sorunlar çözülmez” vurgusu yaptı.

Rum Eğitim ve Kültür Bakanı Kostas Kadis de Eğitim Teknik Komitesi kurulmasını kutladı ve bakanlığının, komite tarafından kullanılabilecek bazı öneriler hazırladığını açıkladı.

Politis “Bakanlığın Önerileri Hazır..  Kadis, Kıbrıs Türk ve Rum Eğitiminin İşbirliğiyle İlgili Önerileri Açıklıyor” başlıklı haberinde, Kadis’in bakanlığının bir süreden beridir, komite tarafından değerlendirilebilecek öneriler hazırladığını ve İtalyan dengiyle anlaşma imzalaması çerçevesinde açıkladığını yazdı.

Gazete, İtalya Eğitim Bakanı ile imzalanan anlaşmayla ilgili detay vermezken, Kadis’in “Hazırladığımız öneriler, iki toplumun eğitim alanında işbirliğini ileri götürüyor. Fikirler var, öneriler var, bunlar teknik komite çerçevesinde değerlendirilebilir” sözüne yer verdi.