Fileleftheros gazetesi, “Partilerin Türk Tehditleriyle İlgili Avrupa Diplomasisi” başlıklı haberinde, partilerin gönderdikleri mektuplarda, Türkiye’nin, müzakerelerin askıya alınmasına sebep olan “saldırgan faaliyetlerinden” endişe duyduklarını belirttiklerini yazdı.

Gazeteye göre, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, AKEL’in yurtdışındaki kardeş partilerine, “Türk tahrikleri” ile ilgili bilgilendirici mektuplar göndererek, dayanışma çağrısında bulundu. Kiprianu, partilerden, hükümetleri ve meclislerinde bu konuyu gündeme getirmeleri talebinde bulunurken, müzakerelerin, “Türk tahrikleri” nedeniyle askıya alınmasından dolayı endişe duyduğunu kaydetti.

Habere göre, KS EDEK Başkanı Yannakis Omiru, sosyalist partilere gönderdiği mektuplarda, “Türk tahriklerini” ve “gambot (savaş gemisi) diplomasisini” kınadı. Omiru, sosyalist parti liderlerinden, AB’ye aday ülke olan Türkiye’ye, illegal faaliyetlerden kaçınması ve uluslar arası hukuk ile AB ilkelerine uyması için baskı yapmaları talebinde bulundu.

Öte yandan Vatandaşlar İttifaki Başkanı Yorgos Lillikas da, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e mektup göndererek, “Türk tahrikleri” ile ilgili BM Güvenlik Konseyi’ne başvuruda bulunulmasını talep etti.

Habere göre Lillikas, Türkiye’nin Avrupa fonlarından aldığı ödeneklerin dondurulması için de girişim yapılmasını istedi.

OMİRU DA GÜVENLİK KONSEYİ’NE BAŞVURU ÖNERİSİNDE BULUNDU

Öte yandan Alithia gazetesi ise, KS EDEK Başkanı Yannakis Omiru’nun, “Türk tahriklerinin” BM Güvenlik Konseyi’ne götürülmesi gerektiği görüşünde olduğunu yazdı.

Habere göre, Omiru, AB’nin çifte standart politikası uygulamasından vazgeçmek ve “Kıbrıs gibi AB üyesi olan bir ülkeyi korumakla” yükümlü olduğunu kaydetti.

PARTİLER RUSYA’NIN TEZİNDEN DE MEMNUN

Bu arada, Simerini gazetesi de, Rum siyasi partilerin, Rusya’nın Türkiye’nin faaliyetleriyle ilgili belirtmiş olduğu görüşten memnuniyet duyduklarını yazdı.

Habere göre, AKEL Basın Sözcüsü Yorgos Lukaidis dün yaptığı açıklamada, Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasını selamlarken, iktidar güçlerinin kendi kendilerini kandırmaktan vazgeçerek, düşünmelerini ve dış politikayı yeniden belirlemelerini umut ettiğini kaydetti.

KS EDEK Başkanı Yannakis Omiru ise, Rusya’nın Türkiye’nin faaliyetlerini kınayarak, bir kez daha Rum Yönetimi’nin yanında durduğunu belirtti.

Vatandaşlar İttifakı ile EURO. KO da, Rusya’nın gösterdiği tepkiden memnuniyet duyduklarını ifade ederken, tepkilerini herhangi bir sebeple hafifletmeleri durumunda, Münhasır Ekonomik Bölge’yi kaybedeceklerini kaydetti.