Bazı Rum siyasi partilerin, 20 Temmuz Barış Harekatı’nı kınayan açıklamalarına devam ettiği belirtildi.

Fileleftheros gazetesi, siyasi partilerin yaptıkları kınama açıklamaları içerisinde Kıbrıs sorunundaki olumsuz gelişmelerin var olması durumunda olası tehlikelere dikkati çektiklerini yazdı.

Habere göre, DİSİ yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorunundaki son gelişmelerin, müzakere için elverişli bir ortam yarattığının görüldüğünü ve bunun ayrıca Kıbrıs’ın güçlenen jeopolitik konumuna da katkı sağlamasının mümkün olduğunu belirtti.

Yeni Kıbrıs Türk liderinin yapıcı tavrından bahseden DİSİ, Türkiye’den de, Kıbrıs’ın özgürlüğüne kavuşmasına ilişkin adımlar beklediklerini ifade etti.

DİKO partisi yaptığı açıklamada, “Kıbrıs” halkının mücadelesinin ancak tek vatandaşlık, tek egemenlik ve tek uluslararası temsiliyeti garanti altına alacak, yaşayabilir ve işlevsel bir çözümün sağlanması durumunda “adalete” erişeceğini belirtti.

KS EDEK ise açıklamasında, Türk “suçunun” ve ulusal felaketin ardından 41 yıldır, Kıbrıs sorununun, Türk  “emperyalizmi ve keyfiliği” nedeniyle  çözümsüz kaldığını savundu.

EVRO.KO, Kıbrıs sorununun ekonomik koşullarla değil, jeopolitik denge, güvenlik, gerek Kıbrıs’ta, gerekse Doğu Akdeniz’de barış koşullarıyla çözümleneceğini ifade etti.

LİLLİKAS

Fileleftheros gazetesine göre,  Rum Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, Türk Barış Harekatı’na ilişkin sözlerini yorumladı.

Lillikas açıklamasında, Akıncı’nın, 20 Temmuz 1974’te ne olduğuna dair farklılaşmasını olumlu bir adım olarak nitelendirirken, Kıbrıslı Türklerin lideri için, tarihi bir gerçekliği söylemenin zor olduğunu belirtti.

Bu değişikliğin anlamlı olması için, müzakere masasında sunulacak görüşlere de yansıması gerektiğini savunan Lillikas, Akıncı’nın daimi sapmalara ilişkin görüşlerinin değişimi değil, Türk siyasetinin devamını teşkil ettiğini savundu.

Rum Çevreciler ve Ekologlar Hareketi ise açıklamasında “Akıncı’nın, Eroğlu olmadığını; yaşlı milliyetçi Kıbrıslı Türk siyasetçiden farklı bir dil kullanmasının şaşkınlığa neden olmaması gerektiğini” ileri sürdü.

HRİSTODULİDİS

Politis gazetesine göre, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, dün bir anma etkinliğinin ardından yaptığı açıklamada, hükümet cephesinin, müzakereler sürecine ilişkin zorlukların ve sorunların bilincinde olmasına karşın ihtiyatlı iyimser olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin katkısı olmadan, bir kimsenin müzakerelerin çözüme varacağına  inanmasının mümkün olmadığını savunan Hristodulidis, her şeyin sonuca göre değerlendireceğini, bunun da müdahil tarafların ve Türkiye’nin iradesi ve faaliyetlerine bağlı olduğunu ileri sürdü.

YUNAN YETKİLİLERİN AÇIKLAMALARI

Fileleftheros gazetesi bir başka haberinde Yunan yetkililerinin açıklamalarına yer verdi.

Haber göre, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias, Türk Barış Harekatı’nın 41’inci yıldönümü nedeniyle yayımladığı mesajda, “Kıbrıs sorununun, uluslararası işgal ve istila sorunu” olduğunu savunurken; Kıbrıs sorununun çözümünün Yunan dış siyasetinin önceliklerinin zirvesinde olmaya devam ettiğini belirtti.

Kocias mesajında,  Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararları ve Güney Kıbrıs’ın AB üyeliği sıfatının, çözüm çerçevesini belirlediğini ifade etti.

Kocias, Yunanistan’ın BM himayesindeki müzakereleri de desteklediğini belirtti.

Politis gazetesine göre, Yunanistan’ın Güney Kıbrıs Büyükelçisi İlias Fotopulos, tarihi unutmadan en iyisi için ilerlenilmesi gerektiğini ifade etti.

Fotopulos, Kıbrıs sorununa, BM kararları temelinde yaşayabilir ve işlevsel bir çözüm bulunması gerektiğini de belirtti.