Bazı Rum siyasi partiler, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ile görüşmesinin ardından yapmış olduğu “varılacak çözümde adadaki kesimlerin birinde Kıbrıs Türk, diğerinde de Rum toplumunun nüfus ve mülkiyet açısından çoğunlukta olacağını, Kıbrıslı Türklerin bölgeyi yönetip aynı zamanda kendi alanlarında azınlıkta olacağı bir durumun yaratılamayacağı” şeklindeki açıklamasını yorumladı.

Simerini gazetesine göre EDEK Başkan Yardımcısı Marinos Theodoru, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın açıklamalarının, Kıbrıs Türk tarafının, vatandaşların tümünün insan ve siyasi haklarına mutlak saygıyla ve AB normlarının tam uygulanmasıyla birlikte Kıbrıs sorununun demokratik çözümünü arzulamadığını teyit ettiğini ileri sürdü.

Theodoru açıklamasında hükümeti dikkatli olmaya çağırdı.

Rum Vatandaşlar İttifakı Genel Sekreteri İrini Mantoles, İttifak olarak kendilerinin, Kıbrıs sorunun çözümünden ve birlikten yana olduklarını belirterek, Anastasiadis’e, Akıncı’nın iki bölgeliliğe ilişkin açıklamalarıyla hemfikir olup olmadığını netleştirmesi çağrısında bulundu.

Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru ise, Kıbrıs sorununa ilişkin olarak yaptığı açıklamada, 11 Şubat anlaşmasının “yetersizliği ve iki anlamlılığının”, Kıbrıs Rum tarafınca ilkeler temelinde çözüm talep edilmesinde ciddi bir eksikliği teşkil etmeye devam ettiğini belirtti.

Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı’nın, diğer Kıbrıslı Türk liderlere oranla  farklılığının yeterli olmadığını savunan Omiru, çözümün içeriğine ilişkin Türk tarafının temel yaklaşımlarında bugüne kadar özlü bir değişimin ortaya çıkmadığını ileri sürdü.