Simerini gazetesi ve diğer gazeteler, Suriye’deki gelişmelerin sadece uluslararası toplumda değil, Güney Kıbrıs’ta da endişelere neden olduğunu yazdılar.

Habere göre Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Suriye’deki durumu yorumlamasının istenmesi üzerine, Suriye’deki gelişmeleri çok yakından takip ettiklerini ve günlük olarak tüm olguları değerlendirdiklerini ifade etti.

Bu durumun, dolaylı ya da dolaysız bir şekilde Kıbrıs sorununu etkileyecek bir olgu olduğunu belirten Hristodulidis, gelişmelerin endişe verici olduğunu söyledi.

Hristodulidis, AB üyesi ülke sıfatı çerçevesinde, bölgeye de çok yakın olmalarına bağlı olarak, AB’nin bölgedeki temsilcisi, komşu ülkelerle istişare mekanizması olarak, ayrıca krize müdahil olanlar düşünüldüğünde gelişmeleri sürekli takip ettiklerini söyledi.

Hristodulidis, Brüksel’deki AB Dışişleri Bakanları toplantısına atıfta bulunarak Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in bu konuyu mevkidaşlarıyla ele alacağını belirtti.

PARTİLER

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Suriye’deki gelişmeleri yorumlarken endişelerini dile getirdi.

Kiprianu, “Bölgedeki durum ne kadar yoğun olursa Kıbrıs sorunundaki çözüm çabası da o kadar zorlaşır” ifadesini kullandı .

Türkiye’nin bu gelişmelerle alakalı olarak meşgul olacağını, bu durumun da Kıbrıs sorununu olumsuz etkileyeceğini belirten Kiprianu, gelişmelerin, geniş bölgedeki barışı da tehlikeye atacağını söyledi.

EDEK Başkan Yardımcısı Marinos Theodoru konu hakkında yaptığı açıklamada, Türkiye’nin, Orta Doğu geniş bölgesindeki ve özellikle Suriye ile Kürt konulardaki “kışkırtıcı davranışının”, Kıbrıs sorununda uluslararası bir konferansı ileriye götürmek için bile ek bir neden olduğunu savundu.

Rum Çevreciler ve Ekologlar Hareketi Genel Sekreteri Efi Ksanthu ise Türkiye’nin, Kürt ve Suriye ordusu hedeflerini bombalamasıyla Suriye iç savaşına müdahil olmasının endişe verici bir gelişme olduğunu belirtti.