Rum siyasiler ve yetkililer, Kıbrıs sorunu ve müzakerelerle ilgili değerlendirmelerde bulunup demeçler veriyor.

VASİLİU “KIBRISLI TÜRKLER YENİ BİR 2004 YAŞAMAKTAN KORKUYOR”

Alithia gazetesine göre dün katılığı bir programda konuşan iki toplumlu Kültür Teknik Komitesi Kıbrıslı Rum Eş Başkanı Andrulla Vasiliu, Kıbrıslı Türklerin çoğunluğunda, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda istek gördüğünü söyledi.

Bunun ilk sebebinin çözüm istediğini bildikleri Mustafa Akıncı’nın Cumhurbaşkanlığına seçilmesi olduğuna değinen Vasiliu, ancak Kıbrıslı Türklerle yaptığı temaslarda edindiği izlenime göre Kıbrıslı Türklerin, Kıbrıslı Rumların 2004 yılında olduğu gibi kendilerini hayal kırıklığına uğratmasından korktuklarını söyledi.

Akıncı’nın işinin de zor olduğunu, zira KKTC’de de uç seslerin çıktığını belirten Vasiliu, ortak etkinliklerin, iki tarafın bu uç sesleri izole etmesine ve liderlerin çözüme ulaşmasına yardımcı olacağına işaret etti.

Kıbrıslı Rumlara ortak etkinliklere katılmaları yönünde çağrıda da bulunan Vasiliu, bölünmüş bir Kıbrıs’ın bir geleceğinin olmadığı yönündeki görüşünü dile getirdi.

NEOFİTU “BU ÇÖZÜM ŞEKLİ İÇİN SON FIRSAT”

Fileleftheros gazetesine göre DİSİ Başkanı Averof Neofitu, çabanın, Kıbrıs sorununda bu çözüm çerçevesi ve şekli temelinde gösterilen son çaba olabileceği yönündeki görüşünü dile getirerek, başarısızlık durumunda çabanın başka bir çerçeve temelinde olacağını savundu.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs sorununun çözümü yönünde gösterdiği çabaları savunan ve herkesin desteğinin gerektiği üzerinde duran Neofitu, Anastasiadis’in, “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin parçalanmasını asla kabul etmeyeceğini, yeniden birleşme için bunun (federasyona) dönüşmesi yönünde çalışacağını da belirtti.

Öte yandan bölünmenin, tümüyle Türkleşmeden önceki ilk aşama olduğunu iddia eden Neofitu, bölünmeyle Kıbrıs içerisinde Türkiye ile bir sınırlarının olacağını savunarak, bunu kabul etmesinin söz konusu olmadığını söyledi.

Neofitu, çözümsüzlüğün taşıdığı gibi olası bir çözümün de tehlikeler taşıdığını öne sürdü.

HARİS YEORGİADİS “ÇÖZÜM EKONOMİYİ GÜÇLENDİRECEK”

Fileleftheros gazetesine konuşan Rum Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis, Kıbrıs sorununun çözümüne değinerek, Kıbrıs sorununun çözümünün ekonomik olguları kökten değiştireceğini ifade etti.

Sadece ama sadece Türk ekonomisinin açılmasının bile belirleyici olarak Kıbrıs’a büyük bir öneminin olacağına ve yeni bir kalkınma perspektifi oluşturacağına vurgu yapan Yeorgiadis, Kıbrıs’ın hem coğrafi hem de yapısal olarak eşsiz bir mevkisinin olduğunu, büyük Türk ekonomisine erişimi değerlendirmeye hazır olduğunu söyledi.

YANNAKİS OMİRU “ÇOK DÜZEYDE MECLİS DİPLOMASİSİ GELİŞTİRİYORUZ”

Haftalık olarak yayımlanan Mahi gazetesi muhabirinin sorularını yanıtlayan Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru, Meclis’in çok düzeyde Meclis diplomasisi geliştirdiğini söyledi.

Meclis’in birçok heyetinin doğru çözüm gerekliliğini öne çıkararak uluslararası ve Avrupa alanlarında yer aldığını anlatan Omiru, Meclis Başkanı olarak kendisinin Prag, Roma, Lizbon, Ermenistan gibi yerlere gittiğin; İspanya, Malta, İsrail, Ermenistan, Ürdün ve Hollanda Meclis Başkanlarının Güney Kıbrıs’ı ziyaret ettiğini ifade etti.

Omiru, Yunan Meclisi’yle de sürekli iletişim ve koordinasyon içerisinde olduklarını belirtti.

NİKOS MUDUROS “KONJONKTÜR ELVERİŞLİ”

Alithia gazetesine konuşan Türkolog Nikos Muduros, Kıbrıs sorununun çözümüne ulaşma konusunda konjonktürün elverişli olduğunu belirtti.

Kıbrıs sorunuyla ilgili gelişmelerin tümünün olumlu olarak kabul edildiğini söyleyen Muduros, gelişmelerin en iyi değerlendiricisinin, nihayetinde, müzakereler masası ve önceki görüşmeler sürecinde kazanılanlardan yararlanılması olacağı yönündeki görüşünü dile getirdi.

Mustafa Akıncı’nın Cumhurbaşkanlığına seçilmesiyle çözüm perspektifiyle ilgili koşulların değiştiğini söyleyen Muduros, bir başka soru karşısında Kıbrıs sorununun olası çözümünün Türkiye için, özellikle sözde Arap Baharı’nın ardından bölgesel politikasıyla sürüklendiği çıkmazlardan çoğu için çıkış yolu olabileceğini belirtti.

Türk Hükümeti’nin güvenlik gibi konularda uygulayacağı nüfuz konusunda soru işaretleri olduğundan söz eden Muduros, bu soru işaretlerinin, Türkiye’deki ortaya çıkacak Hükümet oluşumu ya da erken seçim perspektifine bağlı olduğuna değindi.

Muduros, Türkiye’deki gelişmeler ve KKTC’de yaşayan Türk nüfusuyla ilgili de analizlerde bulundu.

YORGOS PAPANDREU “HİÇ OLMADIĞI KADAR İYİ KOŞULLAR”

Diğer yandan, Yunanistan eski Başbakanlarından Yorgos Papandreu da, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda hiç olmadığı kadar iyi koşullar oluştuğunu söyledi.

İki topum arasında gelişmekte olduğu görülen güven ruhuna değinen Papandreu, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda özlü ve büyük umutların olduğunu belirtti.