Rum Yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın “Bir taraf Annan Planı’nı reddetti. İşine geldiğinde bunları reddettik, bunlar olmaz, işine geldiğinde ‘ha’ burasını isterim demek doğru olmaz. Annan Planı’nın sadece bir kısmını alıp diğerlerini çöpe atarsak o zaman diğer tarafa haksızlık yapmış olursunuz” açıklamasına karşılık açıklama yaptı.

Fileleftheros’un “Başkan Daha İyi Plan İstiyor” başlıklı haberinde göre, Hristodulidis, “Başkan Anastasiadis Kıbrıslı Rumların önüne 2004’te halkın reddettiğinden daha iyi bir anlaşma getirmeye çalışıyor” dedi.

Toprak başlığının yalnız mülkiyet çerçevesinde, anlaşmanın tabi olacağı kriterler noktasında görüşüldüğünü söyleyen Rum Sözcü “bölgeler üzerinde anlaşılmadı,  haritalar teati edilmedi ancak toprak düzenlemeleri olması gereği kabul edildi” şeklinde konuştu.

Hristodulidis Anastasiadis’in Rumların önüne, kabul etmeyeceklerini bildiği bir anlaşma koymasının söz konusu olmadığını belirterek “Halkın bu sefer desteklemesi için Annan planından daha iyi bir çözüm planı getirmek için çalışıyor” dedi.

İki tarafın yakında bir çözüme varacağına dair bilgiler sorulduğunda ise 20 Aralık’taki liderler görüşmesi sonrasında yapılan ortak açıklamaya işaret eden Hristodulidis “birçok noktada ilerleme var ama zorluklar ve sorunlar da var. Sözgelimi dönüşümlü başkanlıkta anlaşmazlık var” dedi. 

Gazete Cumhurbaşkanı Akıncı’nın dünkü açıklamasını ““Akıncı Annan Haritasını Da Kabul Etmiyor… Olgular Değişti Diyor ve Başka Temelde Görüşme İstiyor… Omorfo’nun (Güzelyurt) İadesini İşitmek İstemediğini Dolaylı Yoldan Doğruluyor” başlığı altında aktardı.

Politis haberi “Akıncı Omorfo İfadesinden Rahatsız… İşinize Geldiği Gibi Değil” başlığı altında özetlerken, Alithia “Akıncı Toprağa Girmediklerini Söylüyor” başlığını kullandı.

Simerini “Akıncı Anastasiadis’in Omorfo’yla İlgili Söylediklerini Reddetti… Oteller Olmadan Hesaplıyorlar… ‘Hürriyete” Göre Türk ve Kıbrıslı Türk Temsilciler Marş’ın Yeniden İmarı Anlaşmasına İmza Attı… Bölgeyi ‘Akdeniz’in Miami’si Haline Getirmek İstiyorlar”  başlıklı haberinde Cumhurbaşkanı Akıncı’nın dünkü açıklaması ile Hürriyet’in Maraş’la ilgili haberini harmanladı.