Rum Yönetimi, Kıbrıs müzakerelerinin KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından yeniden başlaması için öne sürdüğü şartlara (Navtex’in yenilenmemesi, Barbaros Hayreddin Paşa gemisinin yeniden Doğu Akdeniz’e inmemesi) uyulması gerektiğini yineledi.

Fileleftheros, “Lefkoşa Müzakereler Öngörüyor Ancak Sepeti Küçük Tutuyor” başlıklı haberinde, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ve Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis’in müzakerelerin yeniden başlaması için bazı şartlar koşulduğunu, müzakerelerin yeniden başlaması yolunun açılması için “bu şartlara uyulması gerektiğini” söylediklerini yazdı.

Habere göre Washington’da bulunan Kasulidis RİK’e yaptığı açıklamada, müzakerelerin yeniden başlayacağını kesin görmediğini belirterek “Navtex sona erer ve yinelenmezse ve Barbaros’un Kıbrıs MEB’ine gelmesi konusu artık olmazsa, belki” dedi.

Rum Müzakereci Mavroyannis ise Londra’da, London School Of Economics’te yaptığı konuşmada Nisan ayına göndermede bulunarak şunları söyledi:

“Zannederim artık şimdi müzakerelerin yeniden başlamasına inanma sebeplerimiz vardır, belki önümüzdeki haftalarda mümkün olabilir, belki Nisan ayında, tam olarak bilmiyoruz. Ancak belki bir çıkış yolunda bulunuyoruz çünkü bir yandan Türk Navtex’inin süresi Nisan’da bitiyor ve ENI’nin yaptığı araştırmalara ara verilecek. Belki bu müzakerelerin yeniden başlamasına bir fırsat penceresi oluşturur. Ne olacağını göreceğiz. Müdahalelerin sona ermesi önemlidir.”

Türkiye’nin, Kıbrıs sorununun çözülmesinin, herkesin kazançlı çıkacağı (kazan-kazan durumunun oluşacağı) bir ortam yaratacağını anlaması gerektiğini savunan Mavroyannis “Bunun olabilmesi için elbette Türkiye’nin, Kıbrıs’ın Doğu Akdeniz’de özerk oyuncu olduğunu ve öyle kalacağını kabul etmesi gerekir” dedi, şunları ekledi:

“Yapmaya çalıştığımız, Erdoğan’ın  geçen Eylül ayındaki (KKTC) ziyareti sırasında ortaya koyduğu Kıbrıs Türk toplumunun Türkiye’ye fiili entegrasyonu mantığını bertaraf etmektir”

Mavroyannis bir soruya karşılık, müzakerelere takvim konulması fikrini reddederek” bu fikir Kıbrıs tarafının hoşuna gitmiyor. Mümkün olduğunca süratli olması yönünde çalışmak istemediğimizden değil, bitiş tarihi vererek başladığınızda, bu tarihe uymazsanız alternatif bir şey yapacağınız izlenimi verdiğiniz için. Biz, bazılarının kadife ayrılık veya iki devlet çözümü diye adlandırdığı fikirleri reddediyoruz.”

Simerini de haberi “Müzakerelerin Yenden Başlaması Penceresi.. Kıbrıslı Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis Müzakerelerin Nisan’da Yeniden Başlaması İçin Muhtemel Fırsat Penceresi Görüyor” başlığıyla aktardı.