Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerin yeniden başlamasına yönelik bir formül bulunmasına ilişkin çabaların ileriki günlerde yoğunlaşacağı iddia edildi.

Alithia gazetesi “Diyalog Formüle İlişkin Çabaları Yoğunlaşıyor” başlıklı haberinde müzakerelerin yeniden başlaması için bir formül bulunması çabalarının ileriki günlerde yoğunlaşacağını, bununla birlikte BM Genel Sekreteri Ban’ın Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin yarın temaslarda bulunmak amacıyla Atina’ya, ardından ise Ankara’ya gideceğini yazdı.

Haberinde, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson’un dün Ada’da temaslarda bulunduğuna dikkati çeken gazete, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin de muhtemelen 8 Aralık gecesi Ada’ya gelmesinin ve 9 Aralık’ta da liderlerle görüşmesinin beklendiğini yazdı.

Eide’nin Atina ve Ankara temaslarında, müzakerelerin yeniden başlamasına yönelik bazı formüller konusunda destek almaya çalışacağını yazan gazete, her iki tarafın şu ana kadar tezlerinde hiçbir kıpırdama  olmadığını da belirtti.

Habere göre, Kıbrıs Rum tarafı görüşmelerin, İsviçre’de kaldığı yerden devam etmesini, bir diğer deyişle, Toprak kriterlerini sonlandırmak, harita üzerine geçirmek, diğer açık konularda anlaşmak ve daha sonra çok taraflı konferansın tarihini belirlemek istiyor.

Kıbrıs Türk tarafı ise,  beşli konferans şeklinde isimlendirdiği, Güvenlik ve Garantilere ilişkin konferans tarihinin belirlenmesini ve diğer konular için iki liderin paralel görüşmesini talep ediyor. 

Kıbrıs Rum tarafının, Kıbrıs Türk ve Türk tarafının Toprak konusuyla Garantiler ve Güvenlik konularını ilişkilendirme girişiminde bulunmasından endişe duyduğunu yazan gazete, siyasi analizcilere göre, Kıbrıs Rum tarafının endişelerinin, çok taraflı konferanstan önce Türkiye ve Yunanistan arasında garantiler ve güvenlik konusunda ilk baştaki yaklaşımın olması durumunda, giderilebileceğini belirtti.

Gazete Cumhrubaşkanı Mustafa Akıncı’nın açıklamalarına atıfta bulunarak TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras arasındaki görüşmenin, muhtemelen 4 Aralık’ta olacağını da yazdı.

Politis gazetesi “Perde Gerisindeki Faaliyetler” başlıklı haberinde, BM Genel Sekreteri Ban’ın Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, cuma sabahı Atina’da, pazartesi günü ise Ankara’da olacağını yazdı.

Gazete haberinde ayrıca, Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum siyasi partilerin, Ledra Palace görüşmeleri çerçevesinde dün bir araya geldiğini ve liderlerin, müzakerelere yeniden başlaması çağrısında bulunduğunu belirtti.

Fileleftheros gazetesi “Çıkmazı Kalıcılaştırıyorlar” başlıklı haberinde, uluslararası çevrenin, müdahil tarafları yeniden sürece itmek amacıyla bir sahne kurduğunun görülmesine karşın Türk şartlarının müzakerelerin yeniden başlaması perspektifine mayın döşediğini iddia etti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın beşli konferans tarihinin belirlenmemesi dışında müzakerelere geri dönmesinin söz konusu olmadığını belirttiğini yazan gazete, Türk senaryosuna göre, beşli konferansa yetiştirildiği kadar askıda olan konuların görüşülmesi ve uzlaşmaya varılması geriye kalan konuların ise konferansa bırakılması şeklinde olduğunu ileri sürdü.

Gazete bununla birlikte Kıbrıs Rum tarafının, müzakerelerin Mont Pelerin’de kaldığı yerden devam etmesi halinde yarın bile müzakerelere dönmeye hazır olduğunu dile getirdiğini belirtti.

Gazete aynı haberinin içerisinde Eide’nin yapacağı temaslara ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Ada’ya geleceğine de yer verdi.

Habere göre Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, dün Fileleftheros’ta yer alan Kerry’nin Ada’ya geleceği haberini de doğruladı.