Rum Yönetimi, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın niyetinin, bu netleştirme ile ortaya çıkacağına ve Akıncı’nın, öze ilişkin müzakereler başlamadan önce, 3’üncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun bazı itirazlarını anlaşmaya çevirebileceğine inanıyor.

Fileleftheros haberi “Müzakerecilerle İlk Deneme... Yakınlaşmalar-Anlaşmazlıkların Netleştirilmesi... Nami ve Mavroyannis Müzakere Görüntüsünü Şekillendirmek İçin Görüşmeye Başlıyor... ‘Tarama’, Türk Tarafı Açısından İlk Deneme” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Gazeteye göre müzakereciler, görüş birlikleri ve anlaşmazlıkları kaydetmek için bugüne kadarki müzakereleri taramaya bugün başlayacak. Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in özlü müzakereye başlayabilmesi için bu tarama prosedürünü 28 Mayıs’a kadar tamamlamaları gerekiyor.

Nami ve Mavroyannis’in bunun paralelinde ortak bir Güven Yaratıcı Önlemler (GYÖ) listesi oluşturması da gerekiyor.

Rum Yönetimi Akıncı’nın niyetinin, yakınlaşmalar ve anlaşmazlıkların netleştirilmesi ile ortaya çıkacağına, Eroğlu’nun bazı itirazlarını Akıncı’nın anlaşmaya dönüştürebileceğine inanıyor.

Müzakerecilerin, liderlerin eşleriyle birlikte katılacağı sosyal nitelikli görüşmesinin yöntem ve saatini belirlemek üzere cuma günü görüşebilecekleri belirtiliyor.

Haberde Rum Yönetimi’nin, ortak liste oluşturulması gereken GYÖ’lerde zorluklar saptandığı için müzakere prosedürü bunlara yapışıp kalmasın diye GYÖ’ler üzerinde çok fazla durmak niyetinde olmadığına da işaret edildi.

Gazete devamla GSM operatörü Telsim Genel Müdürü Rasim Kara’nın, Güney ile iletişimi genişletmeye sıcak baktıkları, GSM şebekelerinin birleştirilmesinin siyasi karar olduğu ancak kendilerinin teknik açıdan bunu yapmaya hazır oldukları açıklamasını okurlarına aktardı.

Gazete devamla AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun dün Helen-Amerikan Enstitüsü heyetiyle görüşmesinin ardından “güvenlik konuları, mülkiyet, toprak ile tek ve bir egemenlik, uluslararası temsiliyet ve tek vatandaşlıkla ilgili meselelerin Kıbrıs Rum tarafı açısından çok önemli müzakere konularıdır” dediğini yazdı.

Alithia, “Andreas Mavryoannis: Çok Yoğun Bir Aşamaya Giriyoruz” başlıklı haberinde müzakerecilerin, hem 28 Mayıs’ta liderler tarafından açıklanacak ortak bir GYÖ listesi hazırlamak hem de yakınlaşmaları ve anlaşmazlıkları netleştirmek için çok yoğun çalıştığını yazdı.

Habere göre ilk görüşmelerini 15 Mayıs öğleden sonra yapan Nami ile Mavroyannis bugün ve cuma günü görüşecek.

MAVROYANNİS “DIŞTAN MÜDAHALE KABUL ETMEMİZ SÖZ KONUSU DEĞİL”

Rum Müzakereci Mavroyannis bir TV kanalına yaptığı açıklamada “Çok yoğun bir aşamaya giriyoruz. İki toplum lideri arasında serbest bir müzakere olacak” dedi, şunları ekledi:

“Dıştan müdahale kabul etmemiz söz konusu değildir. BM, Genel Sekreter’in Özel Danışmanı Espen Barth Eide halen açık olan ancak ortak zemin bulunabilecek konularda, iki taraf da isterse masaya öneri/fikirler koyabilir.

Sayın Eide’nin köprü kurucu öneri ve fikirleri hiçbir belgede görünmeyecek, herhangi bir yazılı metin olmayacak ve bağlayıcılıkları bulunmayacak.”

Rum Yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis ise “müzakere prosedürüne paralel ve müzakerelerden beklenen hedefe, yani işgale son verilmesine hizmet edecek yöndeki GYÖ’lerin katma değerini her iki lider de kabul ediyor. İki müzakereciye ortak bir liste hazırlama direktifi bu çerçevede verildi” dedi.

NİKOS HRİSTODULİDİS

Hristodulidis “Karar vermeleri için 28 Mayıs’ta liderlerin önüne konulabilmesi için siyasi önemi düşük veya çok da sorun olmayan ve fazla ön çalışma gerektirmeyen, süratle uygulanabilir önlemlerle başlıyoruz” ifadesini kullandı.

Şu ana kadar ortak listedeki GYÖ’lerin neler olacağı sorulan Hristodulidis, “Şu ana kadar herhangi bir şey yok çünkü Kıbrıs Rum tarafının listesi henüz tamamlanmadı” diyerek şunları ekledi:

“Biz kendi iç hazırlığımızı yaptık, yapıyoruz. Ortak listenin olabilmesi için aynı şeyi Kıbrıs Türk tarafının da yaptığına eminim. Üçüncü taraflardan öneri ve fikirlerle ilgili çok şeyler işitiliyor. Biz bütün olguları değerlendiriyoruz. GYÖ’ler asla çözümün veya harcanmakta olan çabanın yerine geçmeyecek.”

Simerini “Önce Tarama” başlıklı haberinde Nami ve Mavroyannis’in bugün saat 10.00’da başlayacak görüşmesiyle ilgili Anastasiadis hükümetinden üst düzey bir kaynağa dayanarak yeni muhtemel GYÖ’lerle ilgili söylenenlere karşın aslında Eroğlu-Anastasiadis müzakerelerinde masaya konulan tezlerin değerlendirilmesine başlanacağını yazdı.

“AKINCI’NIN EROĞLU’NUN TEZLERİNİ GERİ ÇEKECEĞİ BEKLENTİSİ YÜKSEK”

Habere göre aynı kaynak “Bu olgu bugünkü görüşmenin önemini artırıyor çünkü Lefkoşa’nın, Akıncı’nın selefinin tezlerini geri çekeceği beklentileri çok yüksektir” dedi, şöyle devam etti:

“Liderler bir sonraki görüşmelerinde müzakerelerin üçüncü ve en önemli aşamasına başlayabilmeleri ve nereye bastıklarını görebilmeleri için öteki tarafın ve yeni liderliğinin söylediklerini pratikte görmeyi bekliyoruz.”

Gazete GYÖ’lerle ilgili yapılan görüşmelerde özlü ve nesnel zorluklar saptandığına işaret ederek, hem elektrik şebekelerinin hem de telefon kodunun birleştirilmesinin söylendiği kadar kolay olmadığını, siyasi meseleler de içerdiğini yazdı, özetle şöyle devam etti:

“Gazetemizin edindiği bilgilere göre en azından şu anda GYÖ konuları Lefkoşa surlar içi ve Mağusa surlar içindeki anıtların bakımı ile yeni barikatların açılması üzerinde durulacak veya bu konularla sınırlı kalınacak.

Yetkili bir kaynaktan öğrendiğimize göre GYÖ öneri listesinde uzmanların Mağusa’nın kapalı kentine girişi de yer alacak. Yasal sakinlerin kente geri dönüşleriyle ilgili ön şartlar/karşılıklarda uyuşmasalar da bu, her iki liderin de uyuştuğu bir noktadır. Konu şu anda tamamıyla kenara itilmiş olabilir ancak bu ilk ve önemli adım atılacak.

Maraş Belediye Başkanı Aleksis Galanos gazetemize yaptığı açıklamada, yukarıda kaydedilenlerin Anastasiadis’in düşüncesini yansıttığını doğruladıktan sonra ‘Bu, Kıbrıslı Türklerin yeni lideri reddederse itibarında büyük bir yara olacak acısız bir adımdır’ dedi.”

Haberde Akıncı ve Anastasiadis’in sosyal nitelikli görüşmeleri çerçevesinde önce Lokmacı sınır kapısının her iki tarafında dolaşacakları, ardından da yemeğe geçileceği yolunda bilgiler bulunduğu ancak Rum Başkanlık Sarayı kaynaklarının hiçbir şeye kesin gözüyle bakılmaması gerektiğini vurguladığı belirtildi.

Politis “GYÖ Kararları Liderlerin... Kıbrıs Türk Siyasi Partileri Bilgilendiriliyor” başlığıyla Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış  Burcu’nun konuyla ilgili açıklamasını aktardı.