Alithia gazetesi, hellim dosyasının AB resmi gazetesinde yayımlanması ardından itiraz döneminin bitmesine yaklaşık iki ay kala herhangi bir itiraz başvurusunda bulunulmadığına işaret ederek, yine de, İngiliz peynir üreticilerinin olası itirazları nedeniyle Kuyalis’in harekete geçtiğini yazdı.

Habere göre Kuyalis, yarın Brüksel’de yapılacak AB Tarım Bakanları Toplantısı vesilesiyle hellim dosyasına karşı itirazda bulunulmasını önleme çabasıyla İngiliz, Danimarkalı ve Alman mevkidaşlarıyla görüşecek.

Gazeteye konuşan Kuyalis, şu ana kadar herhangi bir resmi itirazın yapılmadığını, ancak İngiltere’de peynir üreticilerinin yetkili makama itirazda bulunmaya çağrıldıkları bir sürecin bulunduğunu söyledi.

Artan ticari değere sahip ve devasa talep gören bir ürünün söz konusu olduğuna işaret ederek, ürünün tescil edilmesini engellemeye çalışacak çıkar sahiplerinin bulunmasının normal olduğunu belirten Kuyalis, şu ana kadar İngiliz Hükümetinden olası itiraza dair bir bilginin gelmediğini ifade etti.

Kuyalis, her türlü itirazı çürütmeye; hellimin kuşkusuz, Kıbrıs’ın geleneksel bir ürünü olduğunu kanıtlamaya hazır olduklarını vurguladı.

Hellimin tesciliyle sadece tarım, çiftçilik ve peynir sektörüne değil, ekonominin tamamına katkı sağlanacağına dikkat çeken Kuyalis, tescil sayesinde, yeni küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin oluşması ve iş imkanlarının sağlanmasıyla bölgesel kalkınmanın geleceği yönünde değerlendirmede bulundu.