Rum Tarım Bakanlığı yetkililerinin büyük bir gaf yaparak, Rum hayvancılara hasta hayvan verdiği, Mavi Dil hastalığını Güney Kıbrıs geneline yaydığı bildirildi.

Fileleftheros “Hayvancılara Hasta Hayvanları Verdiler… Devlet Çiftliğinden Büyük Gaf-100’den Fazla Çiftliğe Yayıldı” başlıklı haberinde Limasol’da 2, Baf’ta 1 olmak üzere en az üç çiftliğe, Athalassa’daki Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü çiftliğinden Mavi Dil hastası keçi ve koç verildiğini yazdı.

Şu ana kadar Lefkoşa (Rum kesimi), Larnaka ve Mağusa bölgelerinde kayıtlı Mavi Dil hastalığı bulunduğuna dikkat çeken gazete, durumun, hayvan besicilerinin son zamanda süt üretiminin düşmesi üzerine tahlil yaptırmaları üzerine ortaya çıktığını ve Rum Veteriner Dairesi’nin alarma geçtiğine işaret etti.

Athalassa’daki Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü genetik değeri yüksek ve hastalıklara karşı dayanıklı cins küçükbaş hayvan üretimi maksadıyla besicilere koç, keçi ve oğlak dağıttığına işaret edilen haberde “Mavi Dil hastalığından her gün onlarca hayvan ölüyor” vurgusu yapıldı.

Hava sıcaklığının bir miktar düşmüş olmasına rağmen –bu durumun hastalığın yayılmasını sınırlandırdığı kaydedildi- durumun kontrol dışı olduğuna vurgu yapılan haberde, Dünya Salgın Hastalıklar Ofisi (OIE)’ne yapılan bilgilendirmeye dayanılarak şu bilgiler aktarıldı:

“6 Kasım 2016’ya kadar 100 çiftlikte Mavi Dil görüldü. Bunların 96’sı Larnaka, Lefkoşa ve Mağusa kazalarında.  Son vakalar Kiti, Anafotia, Mennoya, Ayios Theodoros, Kivisil (Cevizli), Dromolaksia (Mormenekşe), Oroklini, Athienu (Kiracıköy) , Kalo Horio (Vuda), Mazoto, Pile, Zigi (Terazi), Klavdia (Alaniçi) , Psevdas, Koşşi (Üçşehitler), Limbia, Avgoru, Aheritu (Güvercinlik) , Liopetri, Dasaki Ahnas’ta (Düzce Koruluğu) küçükbaş hayvanlarda saptandı.  Hastalık Anafotia, Athienu (Kiracıköy) ve Limbia’da ise sığır çiftliklerinde görüldü.”