Simerini, Rum hükümet kaynaklarından edindiği “kesinlikle teyit edilmiş” bilgilere dayanarak, Jeostratejik Araştırmalar Konseyi başkanlığı için Rum Yönetimi eski başkanlarından merhum Tasos Papadopulos’un siyasi büro şefi, büyükelçi Tasos Conis’in isminin yoğun şekilde duyulduğunu ancak Conis İtalya’daki Rum büyükelçi olarak atandığından Attalidis isminde karar kılındığını yazdı.

Habere göre, Konsey’in geriye kalan isimleri, Anastasiadis’in siyasi partilerden önermelerini istediği, akademisyen ve teknik adamlar arasından seçilecek. Üyeler arasında Eleni Stavru, Yorgos Kentas ve Nikos Muduros’un da yer alacağına dair bilgiler bulunuyor.

“ULUSAL GÜVENLİK KONSEYİ” KURULMASI ŞİMDİLİK SÖZ KONUSU DEĞİL

Rum Savunma eski Bakanı Fotis Fotiu’nun adının da Ulusal Güvenlik Konseyi başkanlığı için geçtiğini hatırlatan gazete, bu konuda yeni gelişme olmadığını, Rum hükümet kaynaklarının, böyle bir konsey kurulmasının şimdilik söz konusu olmadığını ima ettiklerini kaydetti.

Habere göre, Anastasiadis’in, hafta içinde Jeostratejik Araştırmalar Konseyi ile birlikte Enerji Politikası Konseyi’nin kuruluşunu ilan etmesi bekleniyor. Enerji Politikası Konseyi’nin başkanlığı için herhangi bir isim sızdırılmadı ancak Rum yönetiminden üst düzeyli kaynakların, bu konseyin de öteki gibi danışmanlık hizmeti vereceği ve siyasetle bağlantısı olmayan akademisyen ve teknik adamlardan oluşacağına işaret ettikleri belirtiliyor.

RUM ULUSAL KONSEY TOPLANTISI ANASTASİADİS’İN DÖNÜŞÜNE KALDI

Gazete devamla, Anastasiadis’in önümüzdeki Cuma günü New York’a hareketinden önce Rum siyasi parti başkanlarına birer mektup göndererek, zaman baskısı ve önemli gelişmeler (ipotekli malların satışı yasası) nedeniyle, Ada’dan ayrılmadan önce düzenleyeceğini açıkladığı Rum Ulusal Konsey toplantısını erteleme kararını bildireceğini yazdı.

Rum Ulusal Konseyi’nin “Kıbrıs sorununda strateji” gündemiyle yapacağı toplantının birkaç gün süreceğini de anımsatan gazete, ilgili toplantının Anastasiadis Güney’e döndükten sonra gerçekleştirileceğini ekledi.