Ekologlar ve Çevreciler Hareketi ile EDEK heyetleri, Rum Ulusal Konseyi’nin Pazartesi günkü toplantısı öncesinde Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri ve Konsey’de masaya yatırılacak diğer hassas konuları görüşmek üzere dün EDEK binasında bir araya geldi.

Simerini “Baskıların Artırılmasını İstiyorlar... Ulusal Konsey Öncesinde Ortak Dil... EDEK ve Ekologlar Karışmış Çıkarların Türkiye’ye Karşı Kullanılmasını Öneriyor”  başlıklı haberinde EDEK Birinci Başkan Yardımcısı Kosti Evstatyhiu ve Ekologlar Başkanı Yorgos Perdikis başkanlığındaki heyetlerin görüşmesinden Rusya’nın, Mısır’ın ve İsrail’in Doğu Akdeniz bölgesindeki çıkarlarının Rum tarafınca Türkiye’ye karşı kullanılması görüşünde birleştiklerini yazdı.

Gazeteye göre Ekologlar, “Türkiye üzerinde sürekli, planlı ve maksatlı baskılar olması ve bunlara İsrail, Rusya ve Mısır’ın karışmış çıkarlarının da eklenmesi gerektiği” görüşünde olan Ekologlar Pazartesi günkü “Ulusal Konsey” toplantısında “bu baskıların artırılmasıyla” ilgili öneriler sunacak.

Perdikis “Rusya’nın, İsrail’in ve Mısır’ın bölgemizdeki karışmış çıkarları, Kıbrıs hükümeti tarafından, Türkiye’nin MEB’imizde izlediği çıkar ve politikalarla karşı karşıya getirmek için uygun şekilde yönetilebilir. Bana göre Türkiye MEB’imizden ancak bu üç ülkenin karışmış çıkarlarının kullanılmasıyla çıkartılabilir” dedi.

Fileleftheros  “Ulusal Konsey Toplanıyor” başlıklı haberinde ise Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Rum Ulusal Konseyi’ni 20 Ekim Pazartesi sabahı toplantıya çağırdığını hatırlattı. 

Toplantının planlı olduğunu ve hem Kıbrıs sorununda uygulayacakları taktiğin hem de strateji konularının masaya yatırılacağını hatırlatan gazete bu toplantının Türkiye tarafından yayımlanan Navtex’in yürürlüğe giriş tarihi ile çakıştığına dikkat çekti.

Gazete “gerek gündemdeki strateji meselelerinin derinlemesine görüşülmesi gerekse Türk hareketlerinin izlenmesi için birçok toplantı gerçekleştirilmesi bekleniyor” ifadesine yer verdi.