Yabancı şirketlerin Güney Kıbrıs’taki temsilciliğini yapan Rum yatırımcılar, şirketlerle “Kıbrıs’ın tamamını kapsayan” sözleşmeler yaptığından, çözümden sonra akıbetlerinin ne olacağı kaygısı yaşıyor.

Fileleftheros’un haberine göre Rum Ticaret ve Sanayi Odası’na (KEVE) bağlı Ticari Temsilciler Birliği (SEAK) dün düzenlediği “Kıbrıs Cumhuriyeti ve AB Mevzuatı Işığı Altında Üniter bir Kıbrıs’ta Ticari Temsilcilik” konulu toplantıda sektörün, çözüm sonrasındaki akıbetini masaya yatırdı.

Toplantıda, AB’de ticari temsilcilikler konusunda konuşan Yunan avukat Dimitrios Kutsukis “mesele çok hassas, ancak üretici firma ile anlaşmayla çözülebilir. Özellikle, öteki tarafta temsilciliği var ise tedarikçiler ile durumun netleştirilmesi gerekir” dedi, şunları ekledi:

“Federasyon durumunda fiili durum hukuken değişecek ve makul sınırlar olacak. Belirsizlikler olacağını değerlendiriyorum. Tedarikçinin o zaman ya her iki temsilciyle de çalışması veya birini tercih etmesi gerekecek.”

Ekonomist ve Ekonomi Analisti Yoannis Violaris de “Tedarikçi sadece kendi çıkarına bakar. Meseleye ürünlerinin Türk piyasasında da temsili açısından yaklaşacaktır. Çözüm çerçevesinde temsilcilikleri koruyacak maddeler olmasını düşünmemiz gerekir. Kıbrıslı Türk temsilci de varsa, iki tarafın (Türk ve Rum temsilcinin) işbirliği yapma zorunluluğu olmalı.”

SEAK hukukçusu Ksenios Ksenopulos ise Kıbrıslı Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis’in Birliğe (SEAK), müzakereler sırasında bu meselelere hiç değinilmediğini söylediğine dikkat çekerek “Kaygılarımızı ve önerilerimizi içerecek bir not yazmaya hazırlanıyoruz. Ana konusu, mevcut temsilcilerin, Kıbrıs’ın tamamını kapsamaları için derhal korunması olacak” dedi.

Mavroyannis’e, Rum yatırımcıların, Kıbrıslı Türklerin Türkiye üzerinden büyük şirketlerin temsilciliğini yapıyor olmasından duydukları endişeleri de aktaracaklarını anlatan Ksenopulos, “Piyasa çok büyük, büyük ekonomik menfaatler var ve bu da Kıbrıs Rum tarafını, Kıbrıslı Türklerin Rum temsilcileri etkisiz hale getirebileceği endişesi yaratıyor” ifadesini kullandı.