Rum Yönetimi, Haralambos Palmas isimli seferinin 1974’te öldüğünü ve Güney Kıbrıs’ta gömülü olduğunu bildiği halde, bu gerçeği ailesinden gizlediği için hüküm giydi. Rum Temyiz Mahkemesi, Rum Yönetimi’ni, Palmas’ın eşi ve iki kızına tazminat ödemeye mahkûm etti.

Fileleftheros “1974 Ölüsü İçin Tazminat... Temyiz, Haralamnbos Palmas’ın Ailesini Haklı Buldu... Savaşırken Ölen Seferi Askerin Eşine 20 Bin, Kızlarına da 10’ar Bin Euro Tazminat” başlıklı haberinde, Palmas ailesinin 14 yıldır devam eden hukuk savaşını, Temyiz Mahkemesi’nin dünkü kararıyla kazandığını yazdı.

Habere göre, Rum Yönetimi, 2011’de başlayan davada Lefkoşa Rum Kaza Mahkemesi’nin Rum Yönetimi’nin ihmaline hükmederek verdiği toplam 342 bin Euro’luk tazminat kararını, “hatalı” bularak, temyize götürdü.

19 Kasım 2015’te nihai kararını veren Temyiz Mahkemesi, Kaza Mahkemesi’nin, “davacılar Palmas’ın ölü olduğunu bilselerdi, bu kadar manevi meşakkat çekmeyeceklerdi” hükmüne, Rum Yönetimi tarafından yapılan itirazı yersiz buldu. Temyiz yargıçları “davacıların, eş ve babalarının akıbeti konusunda bunca yıl yaşadığı belirsizlik ve endişe hayatlarını gerçekten de alt-üst etti, manevi meşakkat ve acı çektirdi” hükmüne vardı

Mahkeme, yargı sürecinin başladığı 2011’den sürecin sonlandığı 19 Kasım 2015’e kadar, yasal faiziyle birlikte Palmas’ın eşine 20 Bin, iki kızına da 10’ar Bin Euro’luk tazminat ödenmesi kararını verdi.

Palmas’ın kızı Fileleftheros’a yaptığı açıklamada, Temyiz Mahkemesi’nin kesin hükmünden duyduğu memnuniyeti belirterek, “karar kesindir ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin sorumlu olduğunu gösteriyor” dedi. Palmas, şunları ekledi:

“Yıllarca bir yalanla yaşayan yalnız bizim ailemiz değil. Ailemiz çetin bir yargı süreci geçirdi. Devletin tavrı hakaretamiz ve aşağılayıcıydı. Tazminat meblağı nihai kararla azalmış olsa da ailemizin hedefi para değil adaletti.”