Rum yönetiminin, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in katılımıyla bugün öğle saatlerinde Davos’ta gerçekleşecek üçlü toplantıdan beklentileri düşük tutmaya çalıştığı ve Anastasiadis’in, “müzakerelerdeki gerçek görüntüyü” Ban’a Akıncı’nın huzurunda aktaracağı vurgulanıyor.

Alithia “Beklentilerin Yüksek Olmadığı Görüşme… Akıncı-Ban-Anastasiadis Görüşmesi Bugün… Başkan, Müzakerelerin Gerçek Görüntüsünü Ortaya Koyacak” başlıklı manşet haberinde, Rum yönetiminin, Anastasiadis’in Davos’ta petrol şirketleri ve yatırım, nakliye ve turizm kuruluşlarıyla yapacağı temasları üçlü görüşmeden daha çok öne çıkardığını yazdı.

Haberde, Rum tarafının “müzakerelerdeki olumlu perspektifi güçlendirecek ara istasyon” addettiği Akıncı-Ban-Anastasiadis görüşmesinde Anastasiadis’in Rum tezlerini, ilerleme sağlanan ve önemli anlaşmazlık olan noktaları “Türk tarafı sonradan yalanlayamasın diye” Akıncı’nın huzurunda aktaracağı ve görüş alış verişinde bulunulacağı belirtildi.

Rum tarafının tonları düşük tutmaya çalışmasına karşın son günlerde Türk tarafının tavır değiştirdiğini ve bunun, önemli gelişmelere işaret ediyor olabileceğini yazan gazete, TC Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun Londra’da İngiliz mevkidaşıyla görüşmesinin ardından, Kıbrıs sorununun yaza kadar çözülmesinden iyimserlik belirttiği açıklamasını örnek gösterdi.

Gazete, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın, Davos ziyaretiyle ilgili, Rum tarafında rahatsızlık yaratan sözlerine “açıklık getirmesinin” ve Türkçenin AB’nin resmi dilleri arasına katılması inisiyatifinden memnuniyet belirtilmesinin de tesadüf olmadığına dikkat çekti.

Haberde, “Akıncı’nın bizzat, Davos’a devlet başkanı değil Kıbrıs Türk toplum lideri olarak davet edildiğini söylediği”, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu’nun da Anastasiadis’in Türkçeyle ilgili çalışma başlatmasını “iyi niyet inisiyatifi” diye nitelediğine işaret edildi.

Politis “Kıbrıs Sorunu da Davos’ta… Liderlerin BM Genel Sekreteri’yle Görüşmesi Bugün” başlıklı haberinde, üçlü görüşmenin yerel saatle 12.30, Kıbrıs saatiyle 13.30’da başlayacağını yazdı.

Habere göre, liderlerin ve üç garantör ülke başbakanlarının Davos’taki temaslarında garantiler ve Kıbrıs sorununun genel perspektifleri üzerinde durulması bekleniyor. Liderlerin üçlü görüşme öncesinde (yerel saatle 11.45) “Kıbrıs’ı Yeniden Birleştirirken” isimli yuvarlak masa toplantısında kısa birer konuşma yapacağı da kaydedildi.

“BEŞLİ VEYA BAŞKA TÜR KONFERANS YAPILMASI SÖZ KONUSU DEĞİL”

Simerini “Davos’ta Gerçek Zamanı” başlıklı haberinde, liderlerin ve üç garantör ülke başbakanının Davos’ta bulunuyor olması nedeniyle Rum tarafında dile getirilen 5’li konferans korkusu üzerine Rum Sözcü’nün “5’li veya herhangi başka bir konferans yapılması, Akıncı’nın ve ya sahte devletin siyasi açıdan yükseltilmesi söz konusu değil” açıklamasını tekrarladığını yazdı.

Habere göre Rum Sözcü Nikos Hristodulidis, Anastasiadis’in üçlü görüşmede “özellikle çözümün eşiğinde olduğumuz görüntüsü verilen bir dönemde ilerleme kaydedilen, önemli anlaşmazlık bulunan noktalara dair gerçekleri Akıncı’nın huzurunda Ban’a aktaracağını” açıkladı.

“Başkan Anastasiadis ve Mustafa Akıncı arasındaki müzakereler anlaşma eksenine girdiği zaman beşli değil, çoklu konferans düzenlenmesi gerekecek” diyen Hristodulidis şunları ekledi:

“Çoklu toplantının konusu da mevcut garanti sisteminin tasfiyesi olacak ancak bu Kıbrıs Cumhuriyeti’nin meşruiyeti ve müzakerelerin Kıbrıs aidiyetinin herhangi bir şekilde etkilenmesi anlamına gelmiyor.  Biz böyle bir beşli konferansı kabul edemeyiz. Beşli konferans bir Türk fikridir.”

ANASTASİADİS, AKINCI’DAN DOLAYI ELEŞTİRİLERE HEDEF OLDU

Fileleftheros “Buzlanmış Davos Görüntüsü Önünde Tepki Dalgası… Partiler Akıncı’nın Varlığı Yüzünden Başkanı Eleştiriyor” başlıklı haberinde, Rum siyasi partilerinin, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın Dünya Ekonomi Forumu’na katılıyor olması hasebiyle Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i hedef tahtasına aldığını bildirdi.

Habere göre EDEK ”Eide, devlet başkanları ve ekonomik unsurların katıldığı Dünya Ekonomi Forumu aracılığıyla Akıncı’yı, dolayısıyla da sahte devleti, Anastasiadis’in ve hükümetinin tam rızası değilse bile müsamahasıyla yükseltiyor. Akıncı Davos’a hangi sıfatla gitti? Devlet başkanı olarak mı? Uluslararasında tanınmış bir siyasi şahsiyet olarak mı? ” ifadeleriyle eleştirdi.

Vatandaşlar İttifakı “Davos’ta verilecek görüntülerin Kıbrıs’ta, liderleri aralarındaki anlaşmazlıkları çözmek için Davos’ta görüşen iki devlet olduğu izlenimi yaratmamalı; Akıncı bu tür bir yükseltme istediğini birçok kez söyledi, kendisine bir fırsat daha vermeyelim” iddiasında bulundu.

Dayanışma Hareketi ise, Akıncı’nın KKTC Davos’a ilk kez lider düzeyinde katılıyor diyerek, katılımının Akıncı’yı yükseltmediğini söyleyen DİSİ Başkanı Averof Neofitu’yu yalanladığı görüşünü ortaya koydu.

“Kıbrıs’ı yeniden birleştirmek için birlik olmalıyız” diyerek Anastasiadis’e ve icraatlarına yapılan eleştirileri “bitmek bilmez akort” diye niteleyen DİSİ ise “Akıncı, Davos’a sahte devletin cumhurbaşkanı olarak gittiğini söylediğine dair bilgileri yine kendisi, Kıbrıslı Türklerin lideri olarak gittiğini söyleyerek yalanladı”  ifadesini kullandı.