Simerini haberi “Devlet Arazileri ve Binaları Açık Artırmaya... Hükümet, Meclise Gönderdiği Yasa Tasarısı İle Devlet Arazisi ve Kamu Binalarını Süratle Elden Çıkartıyor” başlığıyla ve “ok yaydan çıktı” vurgusuyla aktardı.

Gazete Rum Yönetimi tarafından hazırlanarak meclise gönderilen yasa tasarısı ile kamu borcunun azaltılması ve finansal ihtiyaçların öz kaynaklarla karşılanması hedefiyle devlet arazilerinin ve kamuya ait binaların elden çıkarılma yolunun açıldığını yazdı.

Rum Yönetiminin, Troyka ile imzaladığı memorandum uyarınca 2016’ya kadar 1 (bir) milyar Euro, 2018 sonuna da 400 milyon Euro bulmak zorunda olduğunu vurgulayan gazete özetle şöyle devam etti:

“Sunulan değişiklik yasa tasarısına eşlik eden izahat belgesinde, Taşınmaz Mal (Tasarruf, Kayıt ve Değerlendirme) Yasası maddelerinin, Bakanlar Kurulu’nun, Cumhuriyet mülkiyetinde olan belirli taşınmazların elden çıkarma yetkisinin sınırlandırılmaması ve kamuya ait her türlü taşınmazı kapsayacak şekilde genişletilmesinin hedeflendiği belirtiliyor.

Bu değişiklik, ‘devlet malına değer biçilmesi –Özelleştirme Müfettişliği tarafından alınacak danışmanlar tarafından yapılacak- için yalnız devlete ait tarla veya arsaların değil devlet binalarının da dikkate alınması için gerekli görüldü.

Değişiklik yasa tasarısı tahtında, devlet malının –gerek arazi, gerek bina- elden çıkartılması prosedürü, özelleştirmesi söz konusu olan KİT’leri (Cyta, Limanlar Başkanlığı ve ileriki tarihlerde de AİK) de doğrudan etkiliyor.”