Rum Yönetimi’nin, sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi”ndeki (MEB) doğalgaz ve petrol arama izinleri için üçüncü tur ihaleye çıkma kararı aldığı bildirildi.

Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler, Rum Bakanlar Kurulu’nun dünkü toplantısında ihale için resmi karar alındığını ve bu kararla, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’e, son iki aydır yoğun şekilde hazırlıkları yapılan ihale prosedürlerini ileri götürmesi için yetki verildiğini yazdı.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Davos’taki ekonomik forum çerçevesinde gerçekleştirdiği temasların ardından bu kararın alındığına işaret eden gazete, bu kararın; bir yandan sondaj şirketlerinin, özellikle “Zohr” yatağının keşfedilmesinin ardından, sondaj izni için baskı yapmaları, diğer yandan da müzakereleri olumsuz etkileme olasılığı nedeniyle Rum Hükümeti’ni düşündürdüğünü belirtti.

Gazete, ihaleye çıkılması kararının, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis tarafından açıkladığını ve konuyla ilgili, prosedürler tamamlanmadan daha fazla detay verilmeyeceğinin belirtildiğini kaydetti.

Gazete, edindiği bilgilere dayanarak, bölgede faaliyet gösteren ENI, TOTAL ve Noble Energy şirketleri dışında, bölgede faaliyet göstermeyen iki uluslararası sondaj şirketinin daha, sözde “MEB” ile ilgili sismografik verileri temin ettiğini ve ilk kez, bölgeye ilgi gösterdiğini belirtti, ancak şirketlerin ismiyle ilgili detay vermedi.

Lakkotripis’in, Rum Hukuk Dairesi’nden, rekabet edilebilirlik çerçevesinde, farklı prosedür modelleriyle ilgili hukuki görüş istediğini kaydeden gazete, edindiği bilgilere dayanarak, üçüncü tur izinlerle ilgili ihalenin, birinci ve ikinci tur izinler için çıkılan ihale gibi olacağını yazdı.

Gazete, tüm belgelerin önce, çeviri için AB’ye gönderileceğini ve AB Resmi Gazetesi’nde yayınlanacağını, bu nedenle de ihaleye çıkılmasının biraz zaman alacağını belirtti.

Haberde, hangi parsellerin ihaleye dahil edileceği konusunun henüz netlik kazanmadığı, 1’inci parselin dışarıda kalmasının beklendiği ve Türkiye’nin talep ettiği ve ihaleye dahil edilmesine tepki gösterdiği parseller için ihaleye çıkılıp çıkılmayacağının da merak konusu olduğu kaydedildi.

Gazete, şu an için 1, 4, 5, 6, 7, 8, 10 ve 13’üncü parseller ile “Afrodit Parseli” olarak adlandırılan 12’inci parselin yüzde 50’sinin, ihale için uygun olduğunu yazdı.

SİYASİ PARTİLERİN AÇIKLAMALARI

Gazete devamla, Rum siyasi partilerin, Bakanlar Kurulu’nun bu kararına yönelik açıklamalarını aktardı.

Habere göre DİSİ, bu karardan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Rum Hükümeti’nin hidrokarbon yataklarının değerlendirilmesi için mümkün olan en hızlı şekilde, akıllıca ve düzenli bir şekilde hareket etmesi gerektiği yönündeki tezlerini yineledi.

DİSİ ayrıca, bu kararla, müzakerelerin, sondaj çalışmalarını erteleyeceği yönünde korkuları olanları da yatıştırdığını belirtti.

AKEL ise, bu kararın, enerji konularıyla ilgili atılmış önemli bir adım olduğunu kaydederek, Rum Hükümeti’nden, siyasi partileri, tüm parametreleri göz önünde bulundurup bulundurmadığı ve “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin menfaatlerini tümüyle garanti altına alıp almadığı” konusunda bilgilendirmesini istedi.

DİKO, KS EDEK, Ekologlar ve Çevreciler Hareketi ve Vatandaşlar İttifakı da, alınan karardan memnun olduklarını ve kararın, daha önce alınması gerektiğini belirtti.

Öte yandan Alithia gazetesi de, edindiği bilgilere dayanarak, üçüncü tur izinler çerçevesinde 5, 6, 7 ve 10’uncu parseller için ihaleye çıkılacağını yazdı

Haberde, ihaleye gelecek yıl çıkılacağı belirtildi.