Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, dondurmuş olduğu 5 AB müzakere başlığını açmak için Türkiye’den  “Kıbrıs kökenli yükümlülüklerini” yerine getirme şartı koşan Rum yönetimine, diğer AB üyesi ülkelerin mülteciler konusunda Türkiye’yle yapılacak anlaşmaya engel çıkarmayacağını iletti. 

Fileleftheros’un “Başlıkların Açılmasını Unutun… Anastasiadis Pozisyonunu Tusk’a Açıkça Söyledi, O da Ankara’ya Mesaj Götürdü” başlıklı haberine göre Rum yönetimi, dün önce Güney’e ardından da Türkiye’ye giden Donald Tusk ile Ankara’ya, “yükümlülüklerini yerine getirmeden, müzakere başlıklarının açılmasına rıza göstermeyeceği” mesajını gönderdi.

Tusk’un Güney Kıbrıs’a, diğer AB üyesi ülkelerin, mülteciler konusunda Türkiye’yle yapılacak anlaşmaya engel çıkaracak gibi görünmediği uyarısında bulunduğunu yazan gazete, Tusk’un uyarısının “bilgilendirme nitelikli” olmasına karşın Rum muhataplarının kulağına endişe verici geldiğine dikkat çekti, nedenini şu cümlelerle aktardı:

RUM YÖNETİMİ PERŞEMBE GÜNÜ BRÜKSEL’DE TEK BAŞINA KALMAKTAN ENDİŞELİ

“Lefkoşa aslında yarın ve Perşembe günü Brüksel’de gerçekleşecek toplantıda tek başına kalmaktan endişe ediyor. Hâlihazırda Avrupalı ortaklarıyla direkt irtibat içerisinde olan Lefkoşa, pozisyonunun destek bulduğu izlenimine sahiptir. 

Ancak, içerisinde bulunduğumuz 6 aylık dönemde AB dönem başkanlığını yürütmekte olan Hollanda’nın Dışişleri Bakanı Bert Koenders gibi ‘Kıbrıs sorununun çözümü ve müzakere başlıklarının açılması zekice harmanlanmalıdır’ diyen görüşler de işitiliyor.”

Habere göre Tusk, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le görüşmesinin ardından, Güney’e baskı yapmak için değil Rum yönetiminin görüşlerini dinlemek için gittiğini söyledi. Bütün AB üyeleri ve kurumları tarafından kabul edilmesi için Türk önerisinin dengelenmesi gerektiğini savunan Tusk “AB 28 üye ülkeden oluşuyor ve Kıbrıs, Almanya, Fransa, Hollanda ve diğer herhangi bir üye kadar önemlidir. Hiçbir üçüncü ülke asla bir üye devletten daha önemli olamaz” dedi, şunları ekledi:

“Bu fırsatı kullanmalı ve bu yeni dinamikten hepimizin ve elbette Kıbrıs’ın da faydalanmasını sağlamamız gerek. Üyelik konusunda, kuralların değişmeyeceğini açıkça belirtmek isterim. Aynı katı kurallar geçerli ve birinin ilerleyebilmesi için, gereğini yapması ve 28 üyenin oluru gerekir.”

ANASTASİADİS SORUMLULUK İSTEMİYOR

Gazete, Anastasiadis’in Tusk’la görüşmesinin ardından yaptığı açıklamayı ise “Başkan: Sorumluluğu Bize Yüklemesinler” başlığıyla ayırdı.

Habere göre Anastasiadis “Mülteci krizinin sorumluluğunun benim veya Kıbrıs Cumhuriyeti’nin omuzlarına yüklenmesi, kabul edilemez demeyim ama en azından yersiz ve verimsiz olur. Türkiye, Ankara protokolü ve müzakere çerçevesinde ifade edilen yükümlülüklerini yerine getirmeden herhangi bir müzakere başlığının açılmasına rıza göstermeyeceğiz” dedi.

Anastasiadis Tusk’a hitaben şunları söyledi:
“Türkiye 2004’te AB’ye ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin de aralarında bulunduğu üyelerine karşı yükümlülüklerini yerine getirmeyi ısrarla reddetti. Konsey’in, Aralık 2006’da 8 müzakere başlığını dondurma kararının nedeni Türkiye’nin Ek Protokol’ü Kıbrıs’a uygulamayı reddetmesidir.  Türkiye buna ilaveten, Kıbrıs’ı ‘işlevsiz’ diye nitelediği mektuplar sunmuştur. Dahası, 29 Kasım 2015’te Türk Başbakan Türkiye’nin, Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanımama pozisyonunu yinelemiştir.”

Alithia haberi manşetten “Türk Hareketi Olmadan Başlıklar Açılmaz… Başkan Anastasiadis’ten Tusk Aracılığıyla Ankara’ya Mesaj… Donald Tusk: Hiçbir Üçüncü Ülke AB Üyesi Herhangi Bir Ülkeden Üstün Değildir” başlık ve spotlarıyla aktardı.

ANASTASİADİS TUSK’U UYARDI…

Anastasiadis’in Tusk aracılığıyla Ankara’ya gönderdiği mesaj ile “Güney Kıbrıs’ın tavır değiştirmesi beklentilerinin önünü aldığını ve Tusk’un tam destek ve uyumunu kazandığını” yazan gazete, Tusk’un, kuralların değişmeyeceğini, katı şartların geçerli olduğu ve herhangi birinin ilerlemek için bunları izlemesi ve 28 üyenin tamamının oluru olması gerektiği sözlerini hatırlattı.

Rum yönetiminin, kaygılarına anlayış gösteren Tusk’un objektif yaklaşımından memnun olduğunu belirten gazete “hükümet” kaynaklarına dayanarak Anastasiadis’in Tusk’a “Kıbrıs’ın AB’deki ortakları, uzun süredir askıda bulunan Türk taleplerinin muhtemel kabulü halinde, Türkiye’nin ‘Kıbrıs Cumhuriyeti işlevsizdir’ tezi de (AB’nin) rızasıyla kabul edilmiş olacak” uyarısında bulunduğunu da aktardı.

Simerini, “Tusk: Türk Önerisinin, Kabul Edilebilmesi İçin Dengelenmesi Gerek” başlıklı haberinde, Donald Tusk’la dün görüşen Anastasidis’in Türkiye’nin üyelik süreci ve mülteci krizi konusunda herkese mesaj verdiğini yazdı.

Kendisine geçen hafta, Türkiye ile AB arasında bir anlaşma hazırlama görevi verildiğini, şimdi bunun üzerinde çalıştığını, Güney Kıbrıs ziyaretinin nedeninin de bu olduğunu, ardından da Türkiye’ye gideceğini söyleyen Tusk’un “Almanya ve Hollanda ile birlikte incelenen Türk önerisinin AB’nin  28 üyesi ve kurumları tarafından kabul edilmesi için daha da dengelenmesi gerek” sözünü öne çıkardı.

TUSK DA ANASTASAİDİS DE BÜTÜN KARTLARINI AÇMADI

Politis haberi “Lefkoşa Kırmızı Çizgilerinde Israr Etti… Maç Perşembeye”  başlığıyla aktardı.

Rum yönetiminden kaynaklara dayanarak, dünkü Anastasiadis-Tusk görüşmesinde taraflardan hiçbirinin, bütün kartlarını açmadığını yazan gazeteye göre Tusk, Rum tezlerini dinledi, anlayış gösterdi ve baskı yapmaya yeltenmedi.  Anastasiadis’in mesajını Türkiye’ye, -daha sonra gittiği Türkiye’de- Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun cevabını da Anastasiadis’e bildireceğini söyledi. Anastasiadis de Rum tarafının müzakere limitlerini ortaya koydu ve Ankara Protokolü’nün uygulanmasını istedi.

Gazete “Avrupa Konseyi’nin Perşembe günkü toplantısında, mülteciler konusundaki Türkiye-AB müzakere masasına Kıbrıs sorunu da konulabilir, bu nedenle bizim taraf planlarını hazırlıyor” ifadesini kullandı.