Enerji alanındaki faaliyetleri Rum hükümetince yakından takip edilen Türkiye’nin hala sondaj platformu aradığı iddia edildi.

Politis gazetesi, “Matkap Bulamadılar” başlıklı haberinde, Rum hükümetinin elindeki şu ana kadarki bilgilerin “Türkiye’nin şu ana kadar, gösterdiği yoğun çabalara rağmen, hidrokarbon bulunması için, sondaj platformu kiralamayı veya satın almayı başaramadığı” yönünde olduğunu ileri sürdü.

Gazeteye göre, Rum Dışişleri Bakanlığı, Ekologlar Hareketi Başkanı Yorgos Perdikis’in ilgili sorusuna yanıtında, “hükümetinin elindeki bilgiler, Türkiye’nin hala daha sondaj platformu tedarik etmeye çalıştığı sonucundadır” dedi.

Gazeteye göre, Perdikis ise “Türkiye’nin, Kıbrıs MEB’inde sıcak bir olay meydana getirilmesi planlarında kullanmak için Malezya’dan ikinci el bir sondaj platfomu tedarik ettiği” yönünde bilgi edindiklerini öne sürdü.

Perdikis, “Türkiye, sondaj platformunu, Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tahrik etmek ve bölgedeki varlığını ilan etmek için herhangi bir yabancı şirketin ilgi göstermediği, Kıbrıs MEB’indeki bir parsele yerleştirmeyi hedefliyor” iddiasında bulundu.

Rum Dışişleri Bakanlığı ise, Enerji Bakanlığı ile istişare içerisinde Perdikis’e verdiği yanıtta “Türkiye’nin, Malezya’dan platform tedarik ettiğine dair bilgilerin teyit edilemediğini” ifade etti.

Dolayısıyla bunun Türklerin çabalarının sürdüğü anlamına geldiğini ileri süren gazete, Rum Dışişleri Bakanlığı’na dayanarak, Türkiye’nin platform almaya odaklandığını çünkü kiralamanın ek sorunlar yaratabileceğini savundu. Gazete, platformu kiralayabilecek şirketlerin, platformun “yasadışı bir şekilde” yani sözde Rum MEB’inde kullanılması durumunda kendilerinin de sorumluluk ve bazı sonuçlarla karşı karşıya kalacaklarını anladıklarını savundu.

Öte yandan gazete, sözde Rum MEB’indeki faaliyetleri esnasında, Barbaros araştırma gemisinde istihdam edilmesi üzere personel sağlayan Norveçli bir şirketin yakın geçmişte benzer sonuçlarla karşı karşıya kaldığını da iddia etti.

Gazeteye göre, Rum Dışişleri Bakanlığı, Rum hükümetinin, Hukuk Dairesi ve yabancı bir danışmanla işbirliği içerisinde, Türkiye’nin sözde Kıbrıs MEB’inde sondaj platformu kullanmayı istemesi durumunda önlemler almak için kendisine sağlanan bütün olanakları araştırdığını da belirtti.

Haberde, “sondajların gerçekleştirileceği noktalarla ilgili yabancı şirketlerle hukuki problemler yaşanmasından kaçınmak için, Türkiye’nin yaygın bir yöntem olan sondaj gemisi satın almaya çabaladığı” iddiasına da yer verildi.

Türkiye Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın, sondaj platformu alınmasına dair müzakereler tamamlanır tamamlanmaz, Türkiye’nin yılın son dört ayında Doğu Akdeniz’de sondaj yapacağına dair son dönem içerisinde yaptığı açıklamaları olduğuna dikkat çeken gazete, Barbaros araştırma gemisinin ise bugünlerde Baf’ın güneybatısındaki deniz alanında, araştırmalar gerçekleştirmeyi sürdürdüğü iddiasında bulundu.