Rum Yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Çipras’la Kıbrıs sorunu, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri, ekonomi ve AB ile ilişkileri masaya yatıracaklarını açıkladı.

Simerini “Sözcü, Lefkoşa’nın Çipras’ın Ziyaretini Dört Gözle Beklediğini söyledi” başlıklı haberinde Güney’e 2 Şubat Pazartesi günü sabah saatlerinde ulaşması beklenen Çipras’ın Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le baş başa görüşeceğini, ardından heyetler arası görüşmelere geçileceğini ve ortak basın toplantısı düzenleneceğini yazdı.

Habere göre Çipras’ın Rum siyasi partileriyle de temas edeceğini açıklayan Hristodulidis, “Yunanistan’ın yeni başbakanını dört gözle bekliyor ve yapılacak görüşmelerde, iki ülke arasında ezelden beri var olan sıkı işbirliğinin ortaya çıkacağından eminiz” dedi.

Rum Sözcü, Çipras hükümetinin ekonomi politikası ve dış politikasıyla ilgili bir soruya karşılık “Her ülke kendi stratejik çıkarlarına dayalı hareket etmeye kendisi karar verir. Biz yeni Yunanistan Başbakanı’na başarılar diliyoruz” ifadesini kullandı.

Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın bu çıkarları aynı şekilde mi yorumladığı sorulan Hristodulidis, Yunan hükümetinin veya herhangi başka bir hükümetin çıkarları hakkında yorum yapmanın doğru olmadığına işaret etti.

Çipras-Anastasiadis görüşmesinde Kıbrıs sorunu, ekonomi ve Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerinin masaya yatırılacağını, birçok başka konunun da ele alınacağını kaydeden Hristodulidis’e AB’nin Rusya’ya yaptırımları konusunda daha çok eşgüdüm olup olmayacağı da soruldu. Rum Sözcü AB Dış Konular Konseyi’nin dünkü toplantısında, bölgede var olan soruna yaklaşım ve çözüm şekli konusunda AB üyesi ülkelerin ezici çoğunluğunun Güney Kıbrıs ve Yunanistan’la aynı tutumu paylaştığını söyledi.

ÇİPRAS’IN SABAH’A VERDİĞİ MÜLAKAT, ANKARA’YA MESAJ

Gazete devamla Aleksis Çipras’ın Türkiye’deki “Sabah” gazetesine verdiği mülakatın satır başlarını okurlarına aktardı. Gazete Çipras’ın bu mülakatta Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri ışığında Kıbrıs sorununa ve Türk-Yunan ilişkilerine yaklaşım şekli konusunda işaretler verdiğini kaydetti.

Politis “Lefkoşa Çipras İçin Hazırlanıyor... Aleksis Çipras Sabah Gazetesine Röportajında Ada’ya Güven Artırılması Telkininde Bulundu” başlıklı haberinde Çipras’ın Anastasiadis ve Rum siyasi partileriyle görüşmelerinin ardından Rum meclisinde konuşma yapacağını ve Pazartesi gecesi, Anastasiadis tarafından Rum Başkanlık Köşkü’nde onuruna verilecek yemeğe katılacağını yazdı. Gazete devamla Çipras’ın Sabah gazetesine verdiği röportajdan satır başlarını aktardı.

Alithia haberi “Pazartesi Günü Geliyor... Lefkoşa Çipras’ın Ziyaretini Dört Gözle Bekliyor... Başkan Anastasiadis’in Yeni Yunanistan Başbakanı ile Görüşme Gündeminde Kıbrıs Sorunu, Ekonomi ve Türkiye’nin Son Meydan Okumaları Var” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Fileleftheros Çipras’ın Sabah’a açıklamalarını “Yeni Başbakan’dan Ankara’ya Kıbrıs Sorunu ve Türk-Yunan İlişkileriyle İlgili İlk Mesaj... Engel Barbaros” başlığıyla okurlarına ulaştırdı.

ÇİPRAS’IN DIJSSELBLOEM’LA GERGİN GÖRÜŞMESİ “YUNANİSTAN TROYKA’YI TANIMIYOR” VURGUSUYLA MANŞETLERDE

Gazeteler Güney Kıbrıs’a yapacağı ziyaret öncesinde Çipras’ın Euro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem’la dün gerçekleşen gergin, Dijsselbloem’u sinirlendiren ve Atina ile Brüksel’in Yunan ekonomik krizine birbirinden faklı yaklaşımlarını ortaya koyan görüşmesi ve sonuçlarıyla ilgili haberlerini manşetlerine taşıdılar.

Politis “Atina-Brüksel Çatışma Yörüngesinde... Jeroen Dijsselbloem’un Temasları Sırasında İlk Çıkmaz... Sinir ve Soğukluk... Dijsselbloem: ‘Borçla İlgili Konferansı Unutun, Konferans Euro Grubudur’... Varufakis: ‘Troyka Denilen Gevşek Yapılı Komiteyle Görüşmüyoruz’” başlık ve spotlarıyla okurlarına aktardı.

Simerini’nin manşetinde “Yunanistan Troyka’yı Tanımıyor... Aleksis Çipras, (Seçim Kampanyası) Taahhütlerime Bağlı Kalacağım Dedi... Sadece ‘Resmi Ortaklarla’! Görüşmek Niyetinde Olduğunu Söyledi” başlığı yer aldı.

Haravgi birinci sayfadan verdiği haberine “Çipras Dijsselbloem’a:  Program Başarısızdır. İşsizlerin, Fakirlerin Sayısına Bakın... ‘Gevşek Yapılı Bir Komite’”

Alithia manşet haberini  “Yunanistan-Euro Grubu İlk Randevuda Çatışma... Yunanistan Troyka ile Görüşmüyor, Programın Uzatılmasını da Talep Etmeyecek” başlığıyla verdi.

YEORGİADİS: “YAKLAŞIMIMIZ YUNANİSTAN’INKİNDEN FARKLI”

Aynı gazete Rum Maliye Bakanı Haris Yeogriadis’in, Rum muhalefet partilerinin Çipras hükümetinin ekonomi yaklaşımlarıyla ilgili olumlu yorumlarını değerlendirirken “Yunanistan’ınkinden farklı yaklaşıma sahibiz” dediğini yazdı.

Habere göre “demokratik bir prosedüre saygılıyız ancak aynı zamanda ekonomi politikası konularında farklı yaklaşımlarımız var” diyen Yeorgiadis, Çipras’ın politikasının içerdiği tehlikelere ve etkilerine vurgu yaparak Yunanistan’a başarı diledi.

NEOFİTU: “HALKIN İRADESİNE SAYGILIYIM AMA POLİTİKASINA KATILMIYORUM”

Fileleftheros da DİSİ Başkanı Averof Neofitu’nun Çipras hükümeti ve politikalarıyla ilgili değerlendirmesine “Averof Çipras Başkanlığındaki Yeni Yunan Hükümeti Hakkında: ‘Halkın İradesine Saygılıyım Ancak Politikasına Katılmıyorum’” başlığıyla yer verdi.

Gazeteye göre Neofitu, Çipras’ın Güney Kıbrıs’a Pazartesi günü yapacağı ziyaretin, bütün Yunan hükümetlerinin olduğu gibi Çipras hükümetinin de Kıbrıs sorununa ve Rum-Yunan hükümetleri arasındaki iyi ilişkilere verdiği önceliği göstermesi bakımından önemli bulduğunu açıkladı, bu iyi ilişkilerin süreceğine inanç belirtti.

Çipras hükümetinin ekonomi yaklaşımı ve felsefesine katılmadığını vurgulayan Neofitu “Yunan halkının iyiliği için bu yeni ekonomik yaklaşımın başarılı olmasını tüm kalbimle diliyorum” dedi.

Neofitu, yurtdışında planlı görüşmeleri olduğundan Çipras’ın ziyareti sırasında Rum tarafında bulunamayacağını da açıkladı.

Gazete Neofitu’nun pazar ve pazartesi günleri, Güney ülkeleri Meclis Avrupa Konuları Komitesi başkan temsilcilerinin parlamentolar arası forumuna katılmak üzere Letonya’nın Riga kentinde olacağını yazdı.