Amerikan ExxonMobil şirketinin, ortaya koyduğu zaman takvimine sadık kalarak, önümüzdeki aylarda yapacağı iki sondajla ilgili planlamalarında, normal şekilde ilerlediği haber verildi.

Fileleftheros gazetesi “Kısa Zaman İçerisinde İlk Sondaj- ExxonMobil Ortaya Koydupu Planlamalarda Normal Şekilde İlerliyor- Şirketin En Büyük Önceliği Mürettebatın Güvenliği” başlıklarıyla yayımladığı haberinde, Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB) içerisindeki 10’uncu parselde yapılacak ilk sondajın, planlandığı üzere, önümüzdeki Haziran ayının sonuna doğru yapılmasının beklendiğini yazdı.

ExxonMobil şirketi sözcüsü Suann Guthrie’nin, bu açıklamaları Rum Haber Ajansı KİPE’ye yaptığını kaydeden gazete, şirketin, sözcüsü aracılığıyla “gecikme olmaksızın, fakat ilk önceliği, Doğu Akdeniz’de araştırmalar yapacak olan gemilerdeki mürettebat ile bölgede bulunan diğerlerinin güvenliği olmak şartıyla, Kıbrıs MEB’indeki araştırma programında ilerlediğini teyit ettiğini” belirtti.

Gazeteye göre şirket sözcüsü Suann Guthrie, planlamalarının, 2018 yılının ilk yarısında başlayarak, iki araştırma sondajı gerçekleştirmekle alakalı olduğunu da ifade etti.

Şirket sözcüsünün yaptığı bu açıklamayla birlikte, ExxonMobil’in yaz başında sondajlara başlayacağının teyit edildiğini de yazan gazete, bunun şirketin üzerinde çalıştığı temel senaryo olduğunu da ifade etti.

Şirket sözcüsü, deniz tabanının yüzeyinde ve olası sondaj noktalarında (Delfinos, Anthias ve Glafkos) gerçekleştirilecek denizaltı araştırmaları için gelecek olan iki özel gemi konusunda ise, hazırlığın bir kısmının ilgili izinlerin alınmasıyla alakalı olduğunu ve araştırma gemileri kullanılmasıyla çevresel veriler toplanmasını içerdiğini söyledi.

Şirketin, bu araştırmaların önümüzdeki iki ay içerisinde tamamlanmasını beklediğini de dile getiren Suann Guthrie, başlıca önceliklerinin araştırmaları yapacak olan mürettebatın ve bölgedeki diğerlerinin güvenliği olduğunu yineledi.

Öte yandan “elindeki bilgilere dayanarak” bahse konu iki araştırma gemisinin henüz 10’uncu parsele yönelmediklerini belirten gazete, Rum Yönetimi’nin bu iki geminin çalışmalarının güvenliği açısından bir Navtex yayımladığını ve Navtex’in 11 Mart ile 20 Nisan tarihleri arasında 39 gün yürürlükte olacağını kaydetti.

Gazete, şirketin sondaj platformu, taşeronluklar ve ikmal gemileriyle ilgili anlaşmalar yaptığını da ekledi.

RUM SİYASİLERİN AÇIKLAMALARI

Öte yandan gazete “Patlayıcı Türk Kokteyli- Lefkoşa, Ankara’nın Hatta Amerikalılara da Karşı Olan Tehditlerine Soğukkanlılıkla Tepki Gösteriyor” başlıklı derleme haberinde ise, Rum kesiminin düşük tonlar muhafaza ettiği ve soğukkanlılık telkin ettiği bir zamanda, Ankara’nın ise Rum MEB’inde bir savaş ortamı meydana getirdiğini iddia etti.

Gazeteye göre, Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) Komutanı ve Komutan Yardımcısının atanması dolayısıyla dün düzenlenen törende konuşan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, gerek Rum kesimi, gerek de komşu dost ülkeler tarafından yeni doğal gaz yatakları keşfedilmesiyle birlikte açılan perspektiflerin, yeni jeostratejik dinamik meydana getiren bir gelişme olduğunu söyledi.

Anastasiadis, sadakatle hizmet etmekte oldukları uluslararası hukuk ve Avrupa güvenlik sisteminden faydalanarak, soğukkanlılıkla bunu ele almaya çağrıldıklarını da belirtti.

Öte yandan Rum lider buna paralel olarak; “Türk Ordusu adada kaldığı ve Türkiye egemenlik haklarına itiraz etmeye devam ettiği müddetçe, Rum Milli Muhafız Ordusu’nun da kendisine izin verildiği ölçüde, caydırıcı gücüyle, devletin vatandaşlarına barış ve güvenliği sağlamanın, başlıca görevi olduğunu” iddialarına ekledi.

Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis ise, ExxonMobil şirketiyle alakalı bir soru üzerine, dün Rum Radyo Televizyon Kurumu RIK’e yaptığı açıklamada, herkese dikkatli olmaları telkininde bulunarak, devamla “Bırakalım da şirket işini yapsın. Siz bu konularda soru sorarak, biz de bunlara yanıt vererek, yardımcı olduğumuzu düşünmüyorum” dedi.

Gazete haberinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Danışmanı Yiğit Bulut, Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Enerji Bakanı Özdil Nami’nin enerji konulu açıklamalarına da yer ayırdı.

Alithia gazetesi de “Türkiye’den Sinir Savaşı” başlıklı haberinde, Ankara’nın Amerikan ExxonMobil şirketinin  yapacağı sondaja ilişkin artık açıkça tehditte bulunduğunu iddia ederek, haberinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Danışmanı Yiğit Bulut, dün Türkiye’de Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım ile bir araya gelen Başbakan Tufan Erhürman aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Enerji Bakanı Özdil Nami’nin enerji konulu açıklamalarına geniş yer verdi.

KİPRİANU: “GEMİLER NEREDE?”

Bu arada gazete “Andros Kiprianu… Exxon Gemileri Nerede?” başlıklı haberinde ise, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun, enerji konusunda söylediklerine yer verdi.

Gazeteye göre açıklamasında, MEB’deki gelişmeler aynı zamanda hükümetin son dönem içerisindeki aksi beyanlarına rağmen, Exxon’un araştırma gemilerinin henüz “Kıbrıs’ta” bulunmadıkları konusunda duyduğu endişeyi dile getiren Kiprianu, AKEL’in, Rum MEB’indeki gelişmeler ile Kıbrıs sorunundaki uzun süreli çıkmazdan endişe duyduğunu ifade etti.

MEB konusunda, hali hazırda 3’üncü parselde bir sondajın ertelendiğini dile getiren Kiprianu, Türkiye’nin provokasyonlarını tırmandıracağının açık olduğu iddiasında da bulundu.

Exxon şirketine ait iki geminin sismografik araştırmalar için geçtiğimiz haftadan itibaren Kıbrıs’ta bulunacaklarını da savunan Kiprianu, ancak gemilerin bugün hala gelmediklerini söyledi.

Exxon şirketinin araştırmalarının bu gidişata yönelik ilerleyeceğini kamuoyunun önüne getirenlerin kendileri değil hükümet olduğunu da ifade eden Kiprianu, ne yazık ki bunların hayata geçirilmediğini gördüklerini ve bunun kendilerini daha çok endişelendirdiğini çünkü gerçek sebepleri bilmediklerini sözlerine ekledi.